После Ђукановићевог пораза у Никшићу, српски Космет је опет близак Црној Гори

Србија у свету

КУРТИ ЈОШ ПОМИЊЕ ОНО СМЕШНО – ДА ПРИШТИНА ПРИЗНА СРБИЈУ

* Многи у Србији, не много мање и Црној Гори, од нове Кривокапићеве владајуће коалиције очекују да се одлука о признању  независности лажне албанске државе на нашем Космету, ускоро – укине

* Добро је што и Лајчак и Палмер говоре да ће Приштина реализовати све претходне усвојене договоре у Бриселу, а најважнији је Заједница српских општина (ЗСО)

________________________________________________

       Пише: Раде БРАЈОВИЋ  

        ВЕЋ више од два месеца, од победе на косметским изборима, нови шиптарски лидер, Курти, вођа Самоопредељења, настоји да учврсти власт у јужној српској покрајини, и уз помоћ Вашингтона и Брисела, легализује и   стабилизује своју отимачку управу, којом продужава, већ мање-више од двадесет година срамотно кршење суверенитета и територијалног интегритета Србије.

       Курти то ради, као и његови претходници, насиљем над млађим и старијим Србима, погромом српских кућа и имања, хапшењима и спречавањем уласка на Космет и неким политичарима и новинарима, али и редовном злоупотребом речи – редовним мењањем њиховог смисла и садржаја, не случајно, него намерно – како не би пореметио односе са својим западним спонзорима…

        Док је водио изборну кампању, могао је и овако и онако, да негира потребу обнављања дијалога Београда и Приштине, а кад је победио, Курти је могао да негира, али лепшим речима – да тврди да дијалог није његов приоритет, па тако више  пута. Међутим, кад је у Приштину стигао Лајчак, специјалац ЕУ за наш део света, Курти није негирао дијалог, остало је да почне ту негде у мају или близу, кад се формирају албанске постизборне институције.

       Курти је био лексички још тврђи, кад је и од другог специјалца Палмера чуо формулу за решавање косметске кризе, која је излетела прво у Вашингтону, кад је устоличен председник Бајден, који је изрекао, а други понављали, да је - далеко било - тај кључ у – веровали или не – обостраном признавању независности!

       Да, баш тако – да Приштина призна српску независност!

        Ето, тако се то бира после избора. Није, тако, без чуђења прошла ни Српска листа, која је добила свих десет места, али Курти није схватио да су му потребни српски посланици за парламентарну и владину стабилност…

      Да не би дошло до блокаде или штете СРБИМА, Вучић је негирао, посебно “обостраност”, а једино је и њему и српској јавности пријао Лајчаков став, наравно и Палмеров, да ће Приштина реализовати све претходне усвојене договоре у Бриселу – најважнија је Заједница српских општина (ЗСО) без које Срби на Космету не би могли ни главу да дигну, у најобичнијем животу…

Здравко Кривокапић

       Међународна заједница, чак и њен западни део, нису више могли да толеришу шиптарску блокаду ЗСО, а ни о другим темама више не би било смисла разговарати, јер се ни споразуми не остварују.

       У садашњем актуелном тренутку, обновљене су и негдашње међублоковске затегнутости у светском врху – Америке и ЕУ, са једне, и Русије и Кине, с друге стране. Суочавања се, међутим, разликују од претходних конфронтација, јер на срећу изостају тешки оружани сукоби, па и они преко других, наравно мањих. У таквој атмосфери Балкану, и посебно Србији, замерају што се претерано везује за Русију и Кину, зато јој Запад прети спречавањем уласка у ЕУ…                     

        Све косметске теме, уосталом, тичу се ближег, али и даљег света. Зато је Космет стална тема Савета безбедности УН, из кога је израстао наш најважнији међународни документ – Резолуција 1244. Између осталог, тај документ штити територијални интегритет и суверенитет Србије. Можда је актуелно учестало помињање тог документа у медијима (међу првима и на порталу Факти), подстакло Лајчака да инсистира на остваривању ЗСО.

        Посебно је, наравно, Косово и Метохија стална и непосредна тема Балкана, особито Црне Горе, која је, недавно, у Тузима, недалеко од  Подгорице, осетила немир црногорских Шиптара, чији протест нова власт никако не би хтела да се понови, посебно и због тога што је претходна Ђукановићева влада, и то међу првима, признала албанску  независност на српском Косову и Метохији.

       Многи у Србији, не много мање и Црној Гори, од нове Кривокапићеве владајуће коалиције очекују да се одлука о признању  независности лажне албанске државе на нашем Космету, ускоро – укине.

       Таквој исправци наруку иде ново јачање нове власти, која је, после три деценије, освојила власт у Никшићу, родном граду и Мила Ђукановића и Здравка Кривокапића.

       У сваком случају, после Никшића, српски Космет је, као некад, опет близак Црној Гори. Историјска је истина да је – Космет Србија.

       Истина је и да је – Космет Црна Гора.     Заједнички. Наш.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари