Пета субота протеста отворила питање: Постају ли Жути прслуци самостална политичка сила?

ПОЛИЦИЈА ТВРДИ ДА ИХ ЈЕ НА УЛИЦАМА БИЛО САМО 66.000, АЛИ ЈЕ 168 ПОХАПСИЛА

* У унутрашњости Француске протести се понагде чак појачавају. Пети протестни дан на улице Бордоа извео око 5.000 људи, у Тулузу нешто мање – око 4.000, у Марсеју – 2.500-3.000... Протестни покрет добија постепено унутрашњу организацију и већ у многим градовима иима званичне представнике

* Француски посланик Себастијан НАДО: „Протести Жутих прслука слабе – то је истина, али тај покрет може лако наредних недеља прерасти у политичку снагу без преседана. Постојеће политичке партије нису у стању да одговоре очекивањима Француза“

_____________________________________________________________________________

         ШТА је донела пета субота антимакроновских демонстрација? Куда иде протест француских Жутих прслука?

         Министарство унутрашњих послова у Паризу објавило је да је 15. децембра у протестима широм земље учествовало око 66.000 људи, а „жутих“ у главном граду није било више од 3.000.

         Пошто је свака власт у сличној ситуацији лагала (умањивала број својих противника на улицама), јасно је да је незадовољних режимом Емануела Макрона на француским улицама и трговима било знатно више. Поготово штоја полиција само у Паризу ухапсила 168 учесника протеста, а 112 отпремила у притвор.

         Истина је да су демонстрације мање масовне, али је прерано за процене да су „жути протести“ пред гашењем.

         Учесници протеста су под моћним притиском. Власт је напрам њих поставила безмало 70.000 својих најелитнијих полицајаца и жандарма и њима пуни притворе.

         Упркос свему, пети протестни дан је на улице Бордоа извео око 5.000 људи, у Тулузу нешто мање – око 4.000, у Марсеју – 2.500-3.000...

         Прве суботе (17. новембра) по Француској је демонстрирало безмало 290.000 људи. прошле суботе – 125.000 (полицијска процена).

         Протестна енергија се, очито смањује и сужава. Неки француски аналитичари указују да су на улицама сада најбројнији анархисти и активисти неких опозиционих партија.

         Има и трдњи да је протест у Паризу „у кризи“, али да се зато у неким другим градовима Француске „постепено разбуктава“. Толико да на неким раскрсницама широм Француске „жути“ постављају препреке и успешно блокирају саобраћај.

         Француско Министарство економије већ је израчунало да ће досадашње демонстрације земљу коштати око 2 милијарде евра.

         У суштини, више није најважније колико ће још протестни талас трајати.

         У већини француских области Жути прслуци већ имају званичне представнике који показују спремност да у њихово име контактирају и преговарају са влашћу. Протестни покрет добија постепено унутрашњу организацију.

         Француски посланик Себастијан Надо чак указује:

         „Протести Жутих прслука слабе – то је истина, али тај покрет може лако наредних недеља прерасти у политичку снагу без преседана. Постојеће политичке партије нису у стању да одговоре очекивањима Француза“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари