Катарина Крпеж: Да добро отворимо турнир

СРБИЈА ТАКМИЧЕЊЕ НА СП ПОЧИЊЕ У СУБОТУ У 15:30 ЧАСОВА ДУЕЛОМ СА ШАМПИОНОМ АЗИЈЕ КИНОМ

Катарина Крпеж

        У петак увече дуелом групе Д, у којој је и Србија, између репрезентација Немачке и Камеруна стартује 23. првенство света за рукометашице.

        Поред селекције Љубомира Обрадовића регион бивше Југославије представљаће још Словенија у групи А и Црна Гора у групи Ц.

        Немачка је трећи пут у историји организатор завршног турнира, а само четири пута домаћин првенства био је и шампион света. Последњи пут то је успело репрезентацији Русије 2005.

        Првенство ће бити одржано у шест градова, а највеће шансе за освајање златне медаље дају се селекцији Норвешке, која се 2011. и 2015. попела на највиши степеник победничког постоља. Фаворит број два је Русија, која после два лоша шампионата поново има респектабилан тим, а следе Француска, вицешампион света Холандија, Немачка...

        Репрезентација Србије трећи пут узастопно учествује на СП, Црна Гора четврти, док је Словенија на главном турниру први пут од 2005. године, укупно пети. Ове три селекције су међу девет европских које су кроз квалификације обезбедиле место у Немачкој.

        Србија је после историјског успеха и освајања сребрне медаље на шампионату 2013. у Београду пре две године као четвртопласирана из група А прошла у осмину финала, где је сурово заустављена од Холандије - 36:20.

        Обрадовић је током десетодневних припрема имао много кадровских проблема, а разлог више за оптимизам је повратак под националну заставу искусних бекова Андрее Лекић и Сање Дамњановић.

        „Можемо да будемо задовољни оним што смо урадили. Светско првенство је захтевно такмичење, а ми идемо да пружимо максимум. Када би се јавност питала, онда би то била медаља, али не би требало ићи срцем, већ гледати шта је реално“, истакао је селектор Обрадовић.

        Србија такмичење почиње у суботу у 15:30 часова дуелом са шампионом Азије Кином, а у групи Д у Лајпцигу су поред већ поменутих Немачке и Камеруна још Холандија и Јужна Кореја.

        „Идемо меч по меч. Свака утакмица ће показивати и предности и мане нашег тима. Циљ је пролаз у други круг, а меч осмине финала је најважнији на првенству. У једном мечу све се ломи. Нико није толико бољи од нас, никога нећемо преценити, али ни потценити. Квалитет ове репрезентације је искуство. Овде су девојке које су освајале сребрну медаљу 2013. године“, додао је Обрадовић.

        Српкиње ће у недељу у 2. колу одмерити снаге са вицешампионом Африке Камеруном (14.00), а 5. децембра је дуел са Немачком (18). Последња два меча у прелиминарној фази одиграће у термину од 20.30, 6. децембра противник ће бити селекција Холандије, трећепласирана са прошлогодишњег Европског првенства, а два дана касније Јужна Кореја, бронзана са последњег азијског шампионата.

        „Потрудићемо се да догурамо што даље. Сви бисмо волели медаљу, али она је сувише далеко. Важно је да добро отворимо турнир, па ћемо полако. Свиђа ми се што на старту играмо са Кином и Камеруном јер ћемо моћи да темпирамо форму за касније, као што раде Скандинавке. Послужиће нам да видимо где грешимо“, каже капитен Катарина Крпеж којој ће ово бити осмо велико такмичење у континуитету и наставља:

        „У оваквим форматима такмичења, осмина финала је за све репрезентације „мало финале“. Волела бих Данску. Подмладиле су репрезентацију, играле смо против њих, леже нам. Бразилке имају специфичан стил рукомета, па иако нису генерација из 2013, много су опасне. Црногорке су исто подмлађене. Фаворити за титулу су Норвешка и Холандија, Русија је ту негде у врху“.

        Четири најбоље репрезентације из сваке групе избориће место у осмину финала (укрштају А и Б и Ц и Д), а пласман у нокаут фазу основни је циљ и репрезентације Црне Горе, која је у припремном периоду имала половичан учинак против Србије.

        Црна Гора има сребро са Олимпијских игара 2012. и злато са ЕП исте године, а у Немачкој ће бити јача за Катарину Булатовић и Јованку Радичевић и покушаће да помрси рачуне на папиру квалитетнијим ривалима.

        „Наши главни адути ће бити одбрана, игра из транзиције и брзи центар. Уз велику енергију коју ова селекција поседује. Верујем да ћемо изгледати добро у Немачкој“, истакао је Швеђанин Пер Јохансон, селектор црногорског тима.

        Црна Гора је у групи Ц у Олденбургу са Данском, Русијом, Бразилом, Јапаном и Тунисом.

        Преостале две групе су у Триру и Битигхајм-Бисингену, мечеви осмине финала и четвртфинала ће бити одиграни у Магдебургу и Лајпцигу, а борбе за медаље у „Барклајд Арени“ у Хамбургу, капацитета 12.500 места. Финале је 17. децембра.

        Спортклуб
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари