Победила Новака али одбила признање ABAF

ВЛАДАРКА СВЕТА У БАЦАЊУ ДИСКА САНДРА ПЕРКОВИЋ: ЂОКОВИЋ ЈЕ АПСОЛУТНИ АС, ЧАСТ ЈЕ ПОБЕДИТИ ГА

Сандра Перковић

        Најбоља бацачица диска на свету Сандра Перковић одбила је да прими награду за „Атлетичарку Балкана“, а за хрватски „Јутарњи лист“ је објаснила и зашто.

        „Јутарњи“ наводи да је Ивана Шпановић могла да добије награду за атлетичарку Балкана иако није учествовала на првенству Балкана, док је Перковићева изостављена са списка 2012. године управо због тог разлога.

        Шпановићева је ову награду добила 2013, 2015. и 2016. године.

        Наиме, најбоља алетичарка Балкана је Румунка Бјанка Разор која трчи на 400 метара.

        Поред Перковићеве која је владар света у бацању диска и наше Иване Шпановић која је једна од најбољих скакачица у даљ, најбоља на Балкану је Разор која је у Лондону била тек 18.

        Међутим, Балканска федерација (ABAF - Association of the Balkan Athletics Federations) је желела да уручи награду Перковићевој, али је она одбила.

        „Истина је, одбила сам награду зато што су ме за седам година професионалне каријере само два пута позвали да добијем награду. Први пут 2014., а други пут ове“, рекла је Перковићева за „Јутарњи“.

        Према речима хрватске атлетичарке све је кренуло 2012. године када је на ОИ у Лондону освојила злато и одбранила титулу на ЕП, а они је нису наградили. Образложење је било да није учествовала на првенству Балкана.

        „Пазите, та се првенства одржавају када сам ја на припремама за главне изазове у години. Уз то, превоз и удаљеност такмичења нису одговарала мом покојном тренеру Ивану Иванчићу, али ни мени“, рекла је Перковићева, а потом и додала.

        „Тај избор уопште није легитиман. Из године у годину низали су се разлози, а моје име никада није било на врху листе. После свих својих успеха и награда које сам добила, мислим да ми та њихова није од неке важности јер у њој се и не знају јасни критеријуми за добијане. Од балканских награда најважнија ми је она за спортисту/спортисткињу Балкана“.

        Она је ту титулу добила прошле године испред Новака Ђоковића, а вероватно ће и ове.

        „Ђоковић је апсолутни ас, част је победити га“, казала је Сандра Перковић.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари