Случај „стартни број”: Шпановић без одличја

НИКО НИЈЕ БИО СИГУРАН ДА ЈЕ ТРАГ ОСТАВИО БАШ ИВАНИН БРОЈ, ДА НИЈЕ ПОСТОЈАО ОД РАНИЈЕ

Ивана Шпановић

        Ивана Шпановић је, упркос свему, освојила четврто место на 16. Првенству света у Лондону.

        Подсетимо на „Случај стартни број“, који је нашој краљици спортова давао наду да можемо да дођемо до прве златне, после две узастопне бронзане медаље на светским првенствима на отвореним борилиштима, које је такође освојила најбоља српска спортискиња.

        - Добили смо снимке коначно и, нажалост, они су у праву - каже Слободан Бранковић, директор АСС.

        Од 2013. и Шампионата планете у Москви није било такмичења на коме није стала на победничко постоље и по томе је наша рекордерка у скоку удаљ (7,10m на отвореном и 7,24m у дворани) јединствена у свету.

        Очекивало се да ће сигурно 10. пут узастопно освојити одличје. И Ивана ју је на такмичарском плану, по многим мишљењима, освојила.

        У последњој серији скочила је, како су мериоци резултата рекли Иванином тренеру Горану Обрадовићу, даље од званичне победнице Бритни Рис (САД) 7,02m.

        Да је тако видело се и по линији, која на малим екранима означава водећу даљину. Измерен јој је, међутим, од стране тог истог човека, резултат од 6,91m.

        Разлог је био број на леђима (боље рећи тврда хартија на којој је исписано презиме такмичара, дакле у Иванином случају - Шпановић), који се после друге серије поцепао.

        При доскоку наше ведете загребао је песак иза српске рекордерке, таман онолико да буде измерен резултат 6,91, а не бар 7,03, где је Ивана заиста оставила траг телом.

        Реаговала је делегација АСС у Лондону захтевом Комисији за жалбе да се одлука преиначи. Нико није био сигуран да је траг оставио баш Иванин број, да није постојао од раније.

        Тражен је снимак из VDM собе где се све мери. Чита се на енглеском „видео межермент дистанс“, одатле скраћеница.

        Превели бисмо као „видео даљинско мерење“. Додатне сумње проузроковале су чињенице да је проглашење победника одржано док је жалба још трајала.

        Чланови Жири д’апела, те Комисије за жалбу, погледали су само видео снимак, али не и VDM, а на видеу се уопште ништа не види као ни на телевизији. Само су потврдили одлуку судије који чита VDM.

        Због тога су у српској делегацији били огорчени, а председник наше краљице спортова Веселин Јевросимовић назвао их је аматерима.

        Многи у Србији мисле и даље да је став чланова комисије јасан, јер би САД остале без бронзане медаље Тијане Бартолете (6,97m - центиметар даље од Иване), а златна Рисове постала би сребрна.

        Тешко је ударити на (атлетску) велесилу, посебно када нема ни жеље, као ни пословног морала да се тако нешто учини, о чему смо већ писали.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари