Танасаковић: Они који нам отимају КиМ овакву изложбу не могу да приреде јер ништа из историје није њихово

 ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У ПАРИЗУ „КОСОВО И МЕТОХИЈА – 10 КОРАКА” – ДОШЛИ АМБАСАДОРИ 30 ЗЕМАЉА

  • Марко ЂУРИЋ: “Овде су данас присутни представници земаља које одлучују и о судбини КиМ. У наредне две недеље они ће имати прилику да се увере о српском историјском карактеру наше јужне покрајине, науче нешто о нашој историји и традицији, и упознају се и са страдањем наших, не само духовних средишта, него и градова као што су Ново Брдо и друге локације, на којима су од памтивека осниване и постојале српске државе и дворови”
  • Дарко ТАНАСКОВИЋ: “Наше је да овакве изложбе приређујемо и да на веома високом нивоу, на модеран начин представимо чињеницу да је Косово и Метохија суштински наше, али не зато што ми кажемо да је наше, него зато што је оно културно, традицијски, цивилизацијски наше”

         У ПАРИЗУ је вечерас у Културном центру Србије отворена изложба о развоју културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века.

         У присуству многобројних званица и угледника из културног миљеа Париза, пред многобројним француским новинарима изложбу је отворио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
О садржају и значају изложбе “Косово и Метохија - 10 корака” говорио је амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић.

         Отварању изложбе присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Паризу Рајко Ристић, директорка Културног центра Србије у Паризу Славица Петровић, чланови дипломатског кора, као и амбасадори при Унеску акредитовани у Паризу.

         Изложба “Косово и Метохија - 10 корака” обједињује опсежан писани материјал, чији су аутори наши стручњаци из области историје, историје уметности и археологије, фотографије, али и експонате које су уступиле бројне српске институције културе, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

         Публика ће имати прилику да, користећи модерну технологију, има интеракцију са садржајем, чиме ће јој велико културно богатство јужне српске покрајине бити боље дочарано, а истовремено и дат већи увид у геополитичку, социолошку и религијску ситуацију на територији Косова и Метохије.

         Употребом савремених мултимедијалних музеолошких техника грађани Париза моћи ће да сазнају више о хришћанском и српском наслеђу на Косову и Метохији.

         Поставку су осмислили Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије и Општина Звечан.

         Изложба у Културном центру Србије у Паризу биће отворена за посетиоце до 18. септембра.

         Ђурић: Не престаје борба да
         Косово не уђе у Унеско

         БОРБА Србије да Косово не буде примљено у Унеско неће престати, поручио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Паризу приликом отварања изложбе “Косово и Метохија - 10 корака”.
“Наша борба неће престати. Ми почивамо као држава и као народ на КИМ. На томе почива наш идентитет, то је оно што уједињује и окупља Србе у Београду, Боки Которској, Сиднеју и где год да живе широм света”, рекао је Ђурић испред Културног центра Србије у француској престоници.

         Поручио је да ће Србија наставити да подстиче све у међународној заједници да се “упознају са оним што је истина о нашој судбини, нашем животу и страдању на КиМ”.

         “Донели смо нашу борбу за КиМ и за очување нашег културног и духовног наслеђа овде у срце Париза, у град у којем се води одлучујућа борба за очување тог наслеђа пред институцијама Уједињених нација”, рекао је Ђурић.

         Истовремено, истакао је Ђурић за РТС, важно је да и сами учимо што је могуће више о нашој прошлости да бисмо стајали на чврстим темељима у садашњости и да бисмо знајући ко смо могли на правилан начин да определимо своју будућност.

         Србија, како је рекао, има на шта да буде поносна и управо то је вечерас дошла да представи француском народу и интелектуалној, политичкој и културној елити, која обликује судбину наших живота.

         “Овде су данас присутни представници земаља које одлучују и о судбини КиМ. У наредне две недеље они ће имати прилику да се увере о српском историјском карактеру наше јужне покрајине, науче нешто о нашој историји и традицији, и упознају се и са страдањем наших, не само духовних средишта, него и градова као што су Ново Брдо и друге локације, на којима су од памтивека осниване и постојале српске државе и дворови”, рекао је Ђурић.

         Директор Канцеларије за КиМ истакао је да ће на изложби бити представљени неки непроцењиви експонати, попут плашта и печата кнеза Лазара, одеће српских жена из 12. и 13, века, копија тапија и повеља српских манастира који, како је оценио, говоре о томе да је то пространство “проткано самом суштином нашег националног идентитета”.

         Танасковић: КиМ је културно, цивиллизацијски наше

         АМБАСАДОР Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је вечерас приликом отварања изложбе о историји културног наслеђа Косова и Метохије у Паризу да они који покушавају да нам отму Косово такву изложбу никада не могу приредити, јер немају чиме.

         “Наше је да овакве изложбе приређујемо и да на веома високом нивоу, на модеран начин представимо чињеницу да је Косово и Метохија суштински наше, али не зато што ми кажемо да је наше, него зато што је оно културно, традицијски, цивилизацијски наше”, рекао је Танасковић и додао да изложба - “Косово и Метохија - 10 корака” - то и чини.

         Како каже, то и није политички проблем, већ је направљен политички проблем, јер се не поштују морал, историја и право.

         Танасковић је, за РТС, казао и да је огромно интересовање за изложбу, као и да је присутно 30-ак амбасадора држава, од којих су неке признале Косово, што је, истиче, веома важно.

         То, додаје, представља најбољи увод у наше даље залагање да, без обзира на то да ли ће се Косово усудити да поново тражи пријем у Унеско или не, наставимо на овај начин да представљамо КиМ као своју покрајину и као колевку наше духовности и културе.

         “Када би погледали ову изложбу и када би имали нешто самокритичког духа, они би вероватно добро размислили да ли би поново тражили да уђу, јер они људи који данас буду видели ово пренеће то својим престоницама, а то значи много више него што се обично мисли”, сматра амбасадор.

         Додајући да је на изложби културно наслеђе КиМ представљено како никада до сада није било представљено у Паризу, он је рекао да је њено организовање показатељ како наш Културно- информативни центар у Паризу може бити драгоцени светионик, не само за Француску већ за читаву Европу, уколико се на осмишљен, квалитетан и промишљен начин стави непосредно у функцију наших државно-националних интереса.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари