Чавић: Можемо да очекујемо - неочекивано…

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ СРПСКИХ СПОРТИСТА СВИХ ВРЕМЕНА ВЕРУЈЕ ДА НАШИ У РИЈУ МОГУ ДО НЕКОЛИКО ОДЛИЧЈА

Милорад Чавић

        Он је био тај због којег је цела Србија у августу 2008. године била будна „пре петлова“ и чије је сребро на Олимпијским играма у Пекингу у контроверзној трци на 100 метара лептир стилом заиста имало златни сјај.

        Милорад Чавић је вероватно тада био бржи од Мајкла Фелпса, али је ипак стајао степеник испод Американца на победничком постољу, након што је Србији донео прву олимпијску медаљу.

        Осам година касније Чавић, који се у међувремену пензионисао, спрема се опет за Олимпијске игре, али као гледалац.

        Верује да Србију овог пута у Рију могу да обрадују многи.

        „У Рију можемо да очекујемо неочекивано! Историја нам је показала да је све могуће, али ватерполисти, Новак Ђоковић, Милица Мандић, Ивана Максимовић и Ивана Шпановић су наши фаворити. Лично би ми било велико задовољство да видим Вељу Стјепановића на постољу, али истина је, имам пријатеље у сваком спорту и свака медаља би ми изазвала велику радост“, изјавио је за „Вечерње новости“ Милорад Чавић.

        Један од најбољих српских спортиста свих времена четири пута учествовао је на Олимпијским играма. Опростио се 2012. у Лондону, када је на 100 метара лептир био четврти, а дебитовао у Сиднеју 2000, са 16 година.

        Каже да је то био непроцењив изазов, који је оставио дубок траг на његову каријеру.

        „Да нисам тада стекао искуство, не знам да ли бих се пробио међу осам најбољих до 2003! Сваки спортиста, природним путем, физички постепено постаје све бољи и бољи, али сам психички морао да осетим шта значи пливати међу најбољима да бих могао да се борим за медаљу. Због искуства у Сиднеју сам се изборио за полуфинале на Играма 2004, а захваљујући Атини сам ушао у финале у Пекингу“, објаснио је Чавић.

        Он ће у Рију пратити и наступ колега пливача, пре свих српских представника Стјепановића, Чабу Силађија, али и недовољно искусне Ању Цревар и Катарину Симоновић.

        „Кад су Цреварова и Симоновићева у питању, њихова каријера је тек почела да цвета, и сматрам да ће им ово искуство неизмерно значити колико мени Сиднеј. Искрено се надам да ће се Чаба пласирати у финале. Велики је радник и много је напредовао уз помоћ Себастијана Хигла. Од Велимира очекујем да се бори за медаљу, велики је таленат, радник, и има тај неопходан психички капацитет да се надмеће са најбољима“, поручио је бивши српски ас, који за разлику од Мајкла Фелпса који се вратио пливању после повлачења, не планира да прекида „пензију“.

ПОРУКА ПИТЕРА ВАН ДЕН ХУГЕНБАНДА

        Милорад Чавић има и поруку за српске олимпијце у Рију, коју је њему дао легендарни пливач пре осам година. „Поручио би им исто што је мени чувени Холанђанин Петер ван ден Хугенбанд рекао вече пре финала у Пекингу: Схватите да сте на завидном месту и позицији, и да би свако волео да је ту где сте ви. Не заборавите зашто сте ту, а то није да бисте освајали медаље, већ зато што много волите то што радите, и зато што сте дуго сањали тренутак да цео свет вас гледа, и да покажете свима колико срце имате. Не бежите од борбе, тачно сте тамо где желите да будете, и сада је на вама да уживате!“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари