Лански о КиМ у UEFA: Пресуда још ове године

ЧАК И КЛУБ ОДГАЈИВАЧА ПТИЦА ИМА ЈАСАН ПРАВИЛНИК

О ПРИЈЕМУ НОВИХ ЧЛАНОВА-ОДГАЈИВАЧА

Габријел Лански

        Арбитражни суд формирао је веће које би до краја године требало да донесе коначну одлуку о жалби Србије поводом одлуке UEFA да прими Косовски фудбалски савез.

        Власник адвокатске канцеларије „Лански, Ганцгер и партнер“ Габријел Лански, која је у име Фудбалског савеза Србије поднела жалбу Суду у Лозани, рекао је Танјугу да је поводом жалбе формирано арбитражно веће и да је сигуран да ће донети исправну одлуку, која ће бити у складу са прописима.

        Упитан када очекује одлуку суда која ће бити коначна и обавезујућа за обе стране, Лански је навео да је уверен да ће се о том случају „суд огласити још током ове године“.

        Угледни аустријски адвокат сматра да је UEFA прекршила свој статут тиме што је косовски фудбалски савез примила у своје чланство.

        Према његовим речима, чак и клуб одгајивача птица има јасан правилник под којим условима може бити примљен нови члан-одгајивач, а ако се то не поштује следи тужба.

        Посебно за важну организацију каква је UEFA, морају важити иста правила, сматра Лански.

         „Ако постоје јасна правила да чланице те фудбалске организације могу бити савези чије су земље прихваћене у Уједињеним нацијама, онда не можемо да кажемо нема везе што Косово није у тој светској организацији, примимо их…“ нагласио је Лански.

        Он је истакао да UEFA по свом статуту није смела да прими косовски фудбалски савез у чланство.

        „Не желим да прејудицирам одлуку Арбитражног суда, али, јасно је да је прекршен статут“, подвукао је он.

        Упитан како то да он као адвокат из Аустрије, земље која је међу првима признала једнострано проглашену независност Косова, подноси тужбу на одлуку UEFA, Лански одговара да он не мора да се понаша као земља чији је држављанин.

        „Аустрија није сугерисала да се косовски фудбалски савез мора примити у чланство UEFA. То је одлука UEFA. Уз то, постоје и чланице ЕУ које нису признале независност Косова. Чињеница је свакако да Косово није чланица УН и да UEFA због тога није смела тако да одлучи“, поручује Лански додајући да се фудбал не сме исполитизовати. А то што је Косовски фудбалски савез примљен у UEFA а да за то није било основа по статуту тог савеза, јесте политизација“, закључује Лански.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари