FIBA изгубила, клубови и савези су слободни!?

СУД У МИНХЕНУ ПРИХВАТИО ЖАЛБУ 14 ПОДНОСИЛАЦА, УКЉУЧУЈУЋИ КОМПАНИЈУ ECA, ШПАНСКУ И АБА ЛИГУ

        Борд FIBA Европе 27. маја је са заседања у Даблину поручио да је због кооперативности националних савеза у борби против компаније ECA - која управља Евролигом - укинута мера суспензије са Европског првенства 2017. године, изречена групи од 14 репрезентација, међу којима је била и Србија.

        Судећи по саопштењу на сајту „Euroleague Basketball“, прави разлог промене курса FIBA било је сазнање да ће Регионални суд у Минхену прихватити жалбу групе подносилаца, коју чине ECA, клубови (Фенербахче, Реал, Макаби, Олимпијакос...), шпанска ACB и регионална АБА лига.

        Том жалбом затражено је да се суспензије националних тимова ставе ван снаге, као и да се клубовима омогући да слободно, без условљавања, изаберу у ком европском такмичењу ће играти.

        „Euroleague Basketball“ преноси да је суд усвојио жалбу по обе тачке, тако да FIBA и FIBA Европа не смеју ни да суспендују репрезентације, нити да на било који начин кажњавају националне савезе, лиге и клубове, због одлука о учешћу у такмичењима под окриљем ECA, а то су Евролига и Еврокуп.

        У случају кршења судске одлуке, одговорним лицима у FIBA и FIBA Европи претила би казна у износу до 250.000 евра, као и затворска казна у трајању до шест месеци.

        Подносиоци жалбе тражили су да FIBA у склопу судске одлуке јавно саопшти да ће кориговати свој став, али је судија то одбио, оценивши да ће бити довољно да одлука буде објављена на сајту „Euroleague Basketball“.

        Остаје да се види да ли ће и на који начин реаговати кровна кошаркашка организација, или је одлука Регионалног суда у Минхену почетак краја исцрпљујуће кризе у европској кошарци.

        До сада се поуздано знало само да ће Евролига од јесени 2016. бројати 16 клубова, док су Еврокуп и FIBA „Лига шампиона“ усвојили систем такмичења, али је списак учесника у великој мери био недефинисан, пошто се чекао расплет кризе - за преговарачким столом или на суду.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари