Вјачанин: Изгледа да поштење није довољно

ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА ЈЕ ДОБИЈАЊЕ СПОРТСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА

ГОРЕ ОД ДОПИНГ СУСПЕНЗИЈЕ

Аркадиј Вјачанин

        СЛАВНИ Рус Аркадиј Вјачанин јуче се на свом фејсбук-профилу огласио писмом пливачкој јавности поводом одлуке Светске пливачке федерације (FINA) да му не дозволи да брани боје Србије на ЕП у Лондону, јер није провео годину дана у нашој земљи.

        Освајач бронзаних медаља на Олимпијским играма 2008. у Пекингу је нагласио да Светска пливачка федерација није показала разумевање и да га спречава да наступи на Играма у Рију. Вјачанин је нагласио да за Русију не плива од 2013., да се са ПСС договорио 2014. и да је прошле године по хитном поступку добио српско држављанство.

        Рус објашњава да зна за правило да пливач, који жели да промени федерацију, мора да проведе годину дана у новој земљи. Тврди да је био спреман, али да ПСС због двогодишње казне коју му је изрекао МОС није могао да га стипендира, тако да је могао да рачуна само на 20.000 динара (170 долара) од зрењанинског Пролетера.

        Како није могао да издржава породицу био је присиљен да плива за Њујорк атлетик тим на америчком Гран прију. Подсетио је и да је ПСС писао FINA, да је објаснио ситуацију, као и да је допринео популаризацији пливања у Србији.

        - Очигледно је да је добијање спортског држављанства горе од допинг суспензије. Квалификовао сам се за Рио, а није ми дозвољено тамо да идем. Свесно сам одбио понуде најмање две земље... Само сам хтео да будем искрен, али изгледа да поштење није довољно добро. Ово писмо нисам написао да би ме људи сажаљевали, јер стојим иза својих поступака - написао је Вјачанин.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари