Новосел о изводљивости „Б“ Јадранске лиге

ТО БИ СВАКАКО ТРЕБАЛО ДА БУДЕ ЈАКО ОЗБИЉАН ПРОЈЕКАТ,

КОЈИ СЕ НЕ БИ ПРАВИО ТЕК РЕДА РАДИ

   Крешимир Новосел

         Јавно изречена идеја о покретању другог ранга регионалне лиге заинтригирала је кошаркашки регион и покренула расправу о изводљивости тог пројекта.

         Идеја о покретању „Б“ АБА лиге није нова. И прошле и ове године, у Црвеној звезди и Мега Лексу говорили су о њеној неопходности, коју је гостујући на Јавном сервису оживео први човек освајача Купа Србије Миодраг Ражнатовић. У среду ујутро, из Словеније су поручили да је реактивиран план Романа Лисца, о којем је некадашњи први човек лиге говорио још 2006.

         Директор лиге Крешимир Новосел у среду је за Мондо говорио о изводљивости тог пројекта и реалности да то такмичење буде покренуто.

         „То је још све на нивоу идеје“, почео је први оперативац регионалног такмичења.

         „Увек се причало да би то могло да постоји, али на скупштинама није било речи о томе. Сигурно ће бити разговора на ту тему на следећој или на некој од следећих скупштина и онда ћу моћи да кажем нешто конкретно и службено. Идеја као идеја није лоша и ту нема спора. Међутим, треба још видети како стоје ствари и треба разговарати са савезима“, додао је он.

         Уморна од исцрпљујуће борбе на релацији FIBA - Евролига, кошаркашка јавност у региону заинтересовала се за ову тему и већ су почела нагађања који би клубови учествовали у другом по реду такмичењу, како би могло да изгледа и како би функционисало.

         Уз још једно подсећање да је та прича и даље на дугачком штапу, Новосел је поручио:

         „Сигурно да је људе уморила та битка и сигурно да више никоме није лако да чита о томе. Искрено да кажем, ове сезоне се то није разматрало. Све време се водила битка због FIBA и Евролиге, уз наше међусобне битке и стога ми је тешко да званично говорим о овоме“

         „Примарни задатак би требало да буде да се устали актуелна ,А’ АБА лига, а морамо гледати како да надоградимо то такмичење. Ово би био један од начина, уз које би могли да се организују и U19 турнири АБА лиге. Има ту доста ствари, постоје планови, али још нису разрађени до краја“, додао је Новосел.

         Са друге стране, очекивани је став кошаркашких савеза из региона да желе своје најбоље тимове у домаћим оквирима. Исто тако, познато је да би овај пројекат тешко заживео без подршке „кућа кошарке“ од Љубљане до Скопља.

         „Морамо разумети и савезе, јер би они хтели своје екипе у својим такмичењима. Стога, треба ту много ствари видети, да би сви били колико-толико задовољни, јер је немогуће да сви буду задовољни. Систем, расподела клубова, све су то отворена питања, а то би свакако требало да буде јако озбиљан пројекат, који се не би направио тек реда ради. Ако АБА лига стане иза њега, онда би требало да буде на понос свима. Да буде спрега за развој и афирмацију кошарке у читавој регији“, подвукао је Новосел.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари