Селектор: Желимо да футсал заживи у Србији

ИСТАКАО ДА СРПСКИ ФУТСАЛ НЕ СМЕ ДА СТАНЕ НАКОН

КОНТИНЕНТАЛНОГ ШАМПИОНАТА У БЕОГРАДУ

         Селектор футсал репрезентације Србије Аца Ковачевић рекао је данас да је његова екипа свесна колико је постигла пласманом у полуфинале Европског првенства, али да тај спорт тек треба да се развије у земљи.

         „Ми смо скромна дружина, као породица. Све нас веже љубав према овом спорту, а све остало је произашло из тога. Свесни смо тога што радимо. Пружићемо све од себе да победимо и у предстојећој утакмици. Близу смо, али је за мене пласман на било које такмичење у овим условима огроман успех. А, ово је научна фантастика на неки начин“, рекао је Ковачевић новинарима у Београду.

         Србија ће од 18.30 у Арени играти против Русије у полуфиналу Европског првенства у Београду.

         Ковачевић је рекао да ће још једно играње пред пуном Ареном бити огроман мотив играчима да направе нови успех и упишу се у историју футсала.

         По речима Ковачевића, јавност не би требало да мисли да је пласман у финале известан.

         „Ово ће бити прво полуфинале у историји српског футсала, а волео бих да не буде и последње. Веома сам приземан и реалан. Апетити су свима порасли, људи мисле да је финале извесно, али на овом такмичењу ниједна утакмица није била извесна“, казао је он.

         Селектор је навео да је наредни противник веома озбиљан, који има две поставе са два потпуно различита стила игре.

         „Успели смо да их изолујемо прошле године, иако су они победили, головима из наше непажње. Добро се познајемо, они имају високо мишљење о нама, не воле да играју против нас, знају да смо срчана екипа која се бори до краја. Биће занимљиво и неизвесно и надам се да ћемо победити“, рекао је Ковачевић.

         Он је истакао да српски футсал не сме да стане након континенталног шампионата у Београду и додао да се нада да ће успех утицати на развој клупског футсала у Србији.

         „Нисмо Шпанија, немамо лигу као Русија и Италија, где се у клубовима професионално тренира. Код нас је Економац једини озбиљан клуб. Жеља нам је да имамо још четири-пет таквих клубова, озбиљније такмичење, а самим тим и већи избор играча за репрезентацију. Када буде на том нивоу, онда ће бити реално да причамо“, рекао је селектор.

         Ковачевић је ситуацију у српском футсалу упоредио са Италијом и истакао велику разлику те две земље, с обзиром на то да у Италији има две хиљаде, а у Србији педесетак клубова.

         „Неко овде код нас тренира пет пута недељно по сат времена, неко мање, а Марко Перић, на пример, тренира у свом клубу у Италији четири сата дневно. Да би се неки спорт врхунски играо, треба и припрема да буде врхунска. То смо на неки начин направили кроз репрезентацију, а сада је циљ да се и у клубовима добије та димензија“, навео је он.

         Селектор „орлова“ каже да се екипа за ово Европско првенство спремала две године, током којих је одиграла више од 50 утакмица у којима су играчи стицали драгоцено искуство.

         „Играли смо против најбољих на свету и играчи су стицали међународно искуство. У те две године смо добили Марка Симића који је решио пролаз у полуфинале. Ишли смо корак по корак на такмичењу, примили смо само три гола. Играмо добру одбрану и то ће бити рецепт за утакмицу са Русијом“.

         Ковачевић је истакао да је Србија одлично промовисала футсал.

         „Ово је до сада најбоља промоција овог спорта. И по посети и по интересовању. Једноставно, ово је нешто што би требало да помогне да се футсал развија на нашим просторима и добије запаженије место“, рекао је Ковачевић и додао да се нада да ће се после овог шампионата много деце у Србији одлучити да се бави футсалом.

Сергеј Скорович: Нисам сигуран да је Русија фаворит

 

         Селектор Русије, Сергеј Скорович, је похвалио српске репрезентативце, додавши да су веома организована и квалитетна екипа. „Дошли смо до полуфинала, али не желимо ту да се зауставимо јер хоћемо победу. Немамо право на грешку и свесни смо тога јер је улог медаља. Кључни играчи Србије носе тим и то се видело до сада“, рекао је Скорович, који се срдачно поздравио са Ковачевићем, али није прихватио улогу фаворита. „Може увек да се дискутује ко је фаворит, али сутра ће бити пуна хала која ће дати велику подрску Србији. Нисам сигуран да смо фаворити, шансе су 50:50“, закључио је Скорович.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари