Вељко Пауновић: Партизан се никад не одбија

НИСАМ БИО СПРЕМАН НА ПРЕГОВОРЕ ПРЕ ДЕЦЕМБРА 2015.

УОСТАЛОМ, ПАРТИЗАН ЈЕ ИМАО ТРЕНЕРА

Вељко Пауновић

        СА ЈЕДНОГ краја света и најудаљеније тачке планете - правац у нови фудбалски свет. Вељко Пауновић је у децембру 2014. од Фудбалског савеза Србије добио трофеј за најперспективнијег домаћег тренера. Шест месеци касније је постао првак света на Новом Зеланду, а онда прихватио први клупски ангажман преко Атлантика и преузео Чикаго Фајерсе. А онда, пре месец дана, добио „Златну лопту“ као најбољи српски тренер у години за незаборав.

        Како вам сада изгледа 365 дана који су за вама?

        - Као најлепши сан. Знао сам колико могу, знао сам да желим да напредујем у свом послу, али заиста нисам могао да верујем да ћу бити тренер једне златне генерације која ће ући у историји српског фудбала. Та титула светског првака на Новом Зеланду била је круна свачије каријере. И моје, али и тих момака који су заправо тек на почетку својих каријера. Урадили смо нешто у шта су веровали пре свих и највише Саво Милошевић, Митар Мркела и Томислав Караџић. Па, тек онда сви остали.

        Да ли вас је тај детаљ из фудбалске биографије најбоље препоручио за клупу Чикага и зашто баш Чикаго?

        - Волим изазове, и то оне необичне. Проценио сам у једном тренутку, после освајања титуле на Новом Зеланду, да су Чикаго и МЛС лига заиста прави изазов за мене. Надам се да нисам погрешио. Било је и понуда из ФС Србије, али пресудила је жеља да водим један фудбалски клуб.

        Желели су вас и у Партизану. Многи су вас већ видели на клупи уместо Зорана Милинковића. Зашто сте одбили црно-беле?

        - Без љутње, али имате грешку у питању... Партизан се никада не одбија. Он је мој клуб, део моје породице и део мог детињства, одрастања и доброг дела каријере. Дакле, Партизан нисам одбио. Једноставно, нисам био спреман на преговоре пре децембра 2015. Уосталом, Партизан је имао тренера, а ја нисам желео да улазим у причу у тренутку док у клубу седи тренер. У међувремену су се већ „захуктали“ преговори са Чикагом и отишао сам на другу страну света. Исти случај је био и са понудом да преузмем младу репрезентацију Србије. Многима, па и мени, то је био сасвим логичан редослед потеза после титуле на Новом Зеланду, али ствари сада стоје тако. Желим да се у Америци остварим као клупски тренер.

        МЛС лига је последњих година уточиште великих европских звезда. Бекам је био у Галаксију, сада је тамо Џерард. Виља и Лампард су у Њујорку. Хоће ли и у Чикагу бити нека фудбалска звезда из Европе?

        - Радимо на томе. Сезона у Америци почиње 6. марта. Имам тачно два месеца да селектирам тим и, сходно буџету и амбицијама клуба, направим екипу и атмосферу која ће гарантовати боље резултате него прошле сезоне. А она је за Фајерсе била баш лоша. Зато и имам жељу да оставим победнички траг и у Америци. У њу су ме одвели људи којима верујем. Уз све то, логична су и велика очекивања и изазови.

СРБИ, ЧЕКАМ ВАС!

        Чикаго Фајерси у нову сезону улазе са Србином на клупи, а верују и на српску подршку са трибина.

        - Још нисам причао са људима у клубу на ту тему, која је наизглед нефудбалска. Али верујем да наша многобројна исељеничка колонија може да буде навијачка снага на трибинама „Тојота парка“ - нада се Пауновић.

СТАДИОН НА ОСТРВУ

        Укључио се Вељко Пауновић на свој начин у полемику око будућег Националног фудбалског стадиона.

        - Имам годинама жељу и, ево сада, конкретан предлог. Направите стадион на Великом ратном острву. Био би посебна атракција, на њега би се долазило из свих праваца Србије, а на оригиналан начин би се уклопио у пројекат „Београд на води“. Свет би нам позавидео на стадиону на оваквом месту - каже Пауновић.

ПРАВАЦ ФЛОРИДА

        Вељко Пауновић је новогодишње празнике провео са породицом у Мадриду. Данас креће у Америку, а уместо Чикага, прва дестинација ће му бити Флорида.

        - Тамо се одржава такозвани драфт. Имаћемо прилику да бирамо неке играче, дефицитарни смо на позицији бекова. Верујем да можемо да направимо добар тим. А и пријаће ми температура на Флориди, пошто је у Чикагу тренутно права зима - каже Пауновић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари