Ердоган ухваћен да поводом Хитлера не зна довољно добро историју

„НАБИЈЕНО МУ НА НОС“ И ДА САМО 7 ЗЕМАЉА УНУТАР G20

ИМА ПРЕДСЕДНИЧКИ СИСТЕМ ВЛАДАВИНЕ

Реџеп Ердоган

        TУРЦИ су ухватили свог председника Реџепа Тајипа Ердогана да слабо зна историју. И то: поводом скандала са похвалним речима на рачун ефикасности председничке власти у Немачкој под Хитлером.

        Колумниста турског дневног листа Hurriyet - Мехмет Јилмаз - прво је подсетио Ердогана да је Хитлер 1933. постао немачки канцелар и да је та земља тада била парламентарна република иако је имала и преседника (Паула фон Хинденбурга).

        Тек после његове смрти (1934.) појавио се закон о обједињавању функција канцелара и председника у једну, са каснијим укидањем последње. Тада је Хитлер преузео улогу и шефа државе и главнокомандујућег.

        Јилмаз зато закључује: „Ердоган није био у праву када је тврдио да Хитлер није био председник“.

        Hurriyet је показао и да Ердоган не барата свим потребним чињеницама о земљама са председничким обликом владавине.

        Јиламз му је „отписао“: „Од 28 држава чланица ЕУ, само грчки Кипар има председнички систем, а Француска полупредседнички. Све остале земље имају - парламентарни систем владавине. Унутар G20, председнички систем имају само: Аргентина, Бразил, Мексико, Јужна Кореја, САД, Индонезија и Јужна Африка. А ово показује такође: да ни једна од земаља са председничким системом - ако се изузму Јужна Кореја и САД - није нарочито развијена“.

        Ово последње је „шамар“ Ердогановим уверавањима да ће Турска - ако постане председничка република (са њим као првим председником) - почети бурно и успешно да се развија.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари