Мрежа Мила прогласила најзаслужнијим за промоцију криминала, корупције и „неграђанског друштва“

НА ДРУГО МЕСТО ПОСТАВИЛА ПОРОДИЦУ ПРЕДСЕДНИКА АЗЕРБЕЈЏАНА,

А НА ТРЕЋЕ - ГРУЕВСКОГ

  • ФАКТИ: Ово му дође као - негативна личност године. Као негативно брдо. Само, опрез, иако је Мило Ђукановић вероватно заслужан за све лоше што му припишу! Ово је дође као неки светски рејтинг, а два од три прва места држе председници влада са Балкана! Мало превише, зар не?! Оставимо целу игру против Николе Груевског по страни, али њему, ево, приписују прислушкивање опозиције и новинара. Можда је то сасвим тачно. Међутим, Барак Обама и Дејвид Камерон прислушкују и прате цео свет, чак и своје савезнике попут Ангеле Меркел, па - ником ништа! А замислите: да Александар Вучић откаже послушност поводом КиМ и суверенитета Србије, било би само питање - хоће ли на листе „Мреже“ за 2016-ту заузети место Ђукановића или Груевског!

        ПРЕДСЕДНИК Владе Македоније Никола Груевски је на трећем месту по заслугама за промоцију криминала, корупције и неграђанског друштва у 2015. години на листи коју је направила међународна Мрежа за извештавање о организованом криминалу (OCCRP).

        Како преносе македонски медији блиски опозицији, Груевски је први Македонац који се нашао на листи коју прави та међународна организација (occrp.org/personoftheyear/2015/index.html).

        „Македонски премијер Никола Груевски прислушкивао је новинаре и опозицију, прогањао је политичке противнике и учествовао је у прикривању убистава“, наводи се у саопштењу OCCRP.

        За личност године у 2015. заслужне за промоцију криминала, корупције и неграђанског друштва OCCRP прогласио је црногорског премијера Мила Ђукановића, а на другом месту је породица председника Азербејџана Илхама Алијева, која, како се наводи, поседује велики удео у економији, пљачка државу и тако се богати.

        OCCRP је конзорцијум 22 комерцијална и непрофитна истраживачка центра и неколико стотина новинара који се баве истраживачким новинарством из више десетина земаља Европе и централне Азије. Та мрежа формирана је 2006. године, једна је од највећих светских организација у истраживачком новинарству и годишње направи више од 60 истраживања.

        Сваке године новинари чланови OCCRP из више од 30 држава гласају у избори за личност године која је заслужна за промоцију организованог криминала и корупције. Међу „победницима“ су претходних година били и руски председник Владимир Путин и председник Азербејџана Илхам Алијев.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари