У Зрењанину без химне и обележја *Косова

ТЕКВОНДО АСОЦИЈАЦИЈА СЕ ИЗВИЊАВА ЗБОГ ГРЕШАКА И ИСТИЧЕ

ДА ЋЕ ПОШТОВАТИ ПРЕПОРУКУ ВЛАДЕ РС

        Теквондо аосцијација Србије послала је медијима Допис у вези са учешћем репрезентације ткз. Републике Косово на Балканском првенству у теквонду, које ће бити одржано у Зрењанину.

        У тексту се наводи да ће Теквондо Асоцијација Србије као организатор такмичења у свему ће поштовати Препоруку Владе РС и поступити у складу са тим.

        Теквондо асоцијација Србије је обавестила надлежно Министарство омладине и спорта да ће обезбедити статусну неустралност спортиста са АП КиМ и да ће спортисти са територије АП КиМ бити третирани као спортисти наше јужне покрајине, као и да ће уклонити обележја тзв. Републике Косово из борилишта и ширег окружења, како у оћи тако и током самог такмићења.

       „Поступајући по Закључку о усвајању Препоруке за поступање организација у области спорта Републике Србије у вези са статусом спортских организација са КиМ под ингеренцијом Привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини у међународним спортским организацијама и случајевима учествовања спортиста са АП КиМ у својству спортских репрезентација по ингеренцијом Привремених институција самоуправе у Приштини на међународним такмичењима, које је донела Влада на седници одржаној 08.06.2015.године, бр ој : 661 -6207 И 2015 -1.

        Теквондо федерацију тзв. Косова је признао Међународни Олимпијски комитет, Светска теквондо федерација, Европска теквондо унија као и Балканска теквондо унија, тако да исти имају право учешћа на Првенству Балкана. У напред наведеном Закључку поступање оргатизатора на међународном такмичењу под тачком 3 став а. стоји:

        „Уколико је оргаризатор-домаћин држава која не признаје једнострано проглашену независност ткз, Републике Косова: по благовремено достављеној информацији од гранског савеза о предстојећем такмичењу, Министарство спољних послова својим каналима и спортски савези под ингеренцијом Републике Србије (директном комуникацијом) ће државу домаћина и организатора обавестити о неопходности обезбеђивања статусне неутралности у наступима спортисте који делују под ингеренцијом ПИС, односно потреби да се уклоне обележја ткз. Републике Косова из дворана, борилишта, стадиона и других спортских објеката у којима се такмичење одржава као и ширег окружења спортског објекта, како уочи тако и током самог одржавања такмичења. На међусобним мечевима осталих селекција, уобичајено би било да би се истицала знамења и интонирале химне, док би у ситуацијама када наступа тим или спортиста који делују под ингеренцијом ПИС-а, њихове селекције других учесница биле представљене само грбовима одговарајућих спортских асоцијација, без суверених обележја (интонирање химне, заставе, итд...)“

        Поред тога у тачки 3. став в. предвиђено је поступање у случајевима када је организација такмичења одређене међународне организације поверена Републици Србији а статут обавезује домаћина да позив за удешће упути свим чланицама оргаризације:

        „Неопходно је обезбедити статусну неутралност у наступима спортиста са АП КиМ под ингеренцијом ПИС-а, односно да се уклоне обележја тзв. Републике Косово из борилишта и ширег окружења, како уочи тако и током самог такмичења. То би важило само за спортисте под ингеренцијом ПИС-а, док би била присутна знамења свих других земаља учесница. На међусобним мечевима осталих селекција, уобичајено би се истицала знамења и интонирале химне, док би се у ситуацијама када наступа тим или спортиста под ингеренцијом ПИС-а, исти били представљени само грбовима одговарајућих спортских асоцијација, без суверених државних обележја (интонирања химне, заставе, итд)“.

        ТАС је нагласила да грешке које су учињене „представљају пропуст лица од којег Асоцијација користи онлајн услугу вођења и ажурирања пријаве, а не техничког лица ТАС“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари