Американци и NATO опрали руке од обарања руског бомбардера Су-24

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК САД У NATO ДАГЛАС ЛУТ:

ТО ЈЕ БИЛА СУВЕРЕНА ОДЛУКА ТУРСКЕ

Даглас Лут

  • ЛУТ: Заједничке војне акције са Русијом у Сирији не може бити пошто не постоје заједнички циљеви. За успех коалиције потребни су заједнички циљеви, а ја не мислим да се до данас показало да их ми и Русија имамо. Наш циљ је да победимо Исламску државу, а циљ Русије је да подржи сиријски режим против опозиције

        САД и NATO немају никакве везе с одлуком Турске да обори руски авион Су-24М, изјавио је стални представник САД у NATO Даглас Лут, одговарајући на питање агенције ТАСС.

        „То је била суверена одлука Турске - казао је он. - Ни САД, ни NATO нису имали никакве везе с тим“.

        Он је при том додао да је Турска од почетка октобра била у контакту с NATO поводом повреде ваздушног простора од стране руских авиона.

        „У том смислу контакт с Турском постоји - наставио је он. - Али, што се тиче конкретно тог инцидента, никакве координације није било“. 

        Лут је додао да заједничке војне коалиције с Русијом у Сирији не може бити пошто не постоје заједнички циљеви. 

        „За успех коалиције потребни су заједнички циљеви, а ја не мислим да се до данас показало да их ми и Русија имамо, - казао је он. - Наш циљ је да победимо Исламску државу, а циљ Русије је да подржи сиријски режим против опозиције“. 

        „Русија треба да уради много више за борбу против ИД, у овом тренутку борба против те организације је за Русију секундарни циљ“ - сматра он.

        Лут је такође истакао да он не зна ни за какве планове о коришћењу сиријске армије за остваривање циљева западне коалиције“.

        „Сиријске снаге и режим нису показали никакву спремност да се фокусирају на борбу против ИД“ - додао је Лут.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари