Пентагон преко адмирала Ставридиса тестира свој план уништења Исламске државе

ПОЧЕЛИ БИ ОД ФОРМИРАЊА ТЕХНИЧКО-ШПИЈУНСКЕ БРИГАДЕ

И ЦЕНТАРА ЗА ОБУКУ КУРДА И ИРАЧАНА

Џејмс Ставридис

  • Бивши командант снага NATO у Европи предложио да се у завршну операцију укључи и западна бригада командоса
  • План предвиђа прво освајање великог ирачког града Мосула, а напад на сиријску Раку - коју ИД сматра својом привременом престоницом - уследио би потом
  • Џејмс Ставридис из свих комбинација искључује и Русију и Иран и полази од претпоставке да Башар Асад мора бити свргнут

        БИВШИ командант снага NATO у Европи - амерички адмирал Џејмс Ставридис - јавно је изложио сопствени план за победу над Исламском државом.

        Његов план укључује: свргавање сиријског председника Башара Асада, окупацију дела Сирије и - искључивањ Русије из целе операције. Ово је утолико индикативније што се претпоставља на се ради о „пробном балону“ који преко Ставридиса лансирају Пентагон и Бела кућа.

        Ставридис је једини адмирал САД који је командовао снагама NATO у Европи, а сматра се „главним теоретичаром“ међу пензионисаним америчким генералима и адмиралима. Зато није неважно што су му током три последња дана изашла два чланка  и то - у Foreign Policy и The Times.

        У првом тексту се залаже за тзв отворену коалицију против Исламске државе у којој може да буде места и за Русију. А у другом излаже већ поменути план који има осам тачака у којима се Русија - упркос томе што већ увелико ратује у Сирији - чак и не помиње.

        Тачније, помиње се заједно са Ираном као потпуно споредни и  „нестандардни савезник“.

        Ставридис у саму америчку коалицију сврстава чак 62 земље и нуди предлоге и идеје како да се садашња „млитава операција“ преведе у „одлучујућу фазу копнене офанзиве против Исламске државе

        Овај американизовани Грк предложе да циљ офанзиве буде „успостављање физичке контроле на великим градовима, укључујући Мосул и Раку“.

        Ставридис не крије да други циљ офанзиве треба да буде и окупација знатног дела територије Сирије. Уз наглашавање: „Асада не сме бити ни у једној варијанти“.

        Адмирал предлаже да се унутар америчке коалиције формира специјална јединица за „техничку шпијунажу“ која би борбеној авијацији указивала мете за напад и помагало при операцијама командоса.

        У тој јединици би требало да буде 1000 људи под командом бригадног генерала. А у главној улози на земљи би била бригада командоса.

        Ставридис, као што се види, предлаже да се у Ираку и Сирији кестење вади туђим рукама. Зато и предлаже да САД  и њихови савезници отворе два велика центра за обуку Курда и Ирачана - један поред Багдада, а други код Ирбила. У тим центрима би брзу обуку требало да прође 15-20 хиљада људи.

        Тим јединицама треба да командује амерички генерал са три звездице.

        Ставридис предлаже да одлучујућа офанзива почне нападом на Мосул, а да сиријски град Рака - коју Исламска држава сматра својом привременом престоницом - дође на ред потом.

        Као прави Американац, Ставридис предлаже да офанзива започне након што сва инфраструктура ИД буде уништена из ваздуха.

        Руско учешће у рату у Сирији и иранску помоћ Асаду - адмирал назива „тамном мрљом на Сунцу“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари