Европарламент награду „Сахаров” доделио Саудијцу којег су његови осудили за вређање ислама

НЕ ИЗНЕНАЂУЈТЕ СЕ: КАНДИДАТ ЗА НАГРАДИ БИО И ОПОЗИЦИОНИ ПОКРЕТ ИЗ ВЕНЕЦУЕЛЕ

Раиф Бадави

  • Блогер Раиф Бадави осуђен на 10 година затвора због вређања ислама и кршења закона о технологијама својим блогом. Добио је и казну од 1.000 удараца бичем и новчану казну од 226.000 долара. Бичевање, које је требало да буде изведено из 20 пута, одложено је после примања првих 50 удараца у јануару, што је изазвало оштре критике међународне јавности

         САУДИЈСКИ блогер Раиф Бадави, оптужен на 10 година затвора и 1.000 удараца бичем због вређања ислама, добитник је овогодишње престижне награду “Сахаров” за људска права коју додељује Европски парламент.

         Бадавију је додељена та награда као симболу борбе за слободу говора, а проглашење добитника данас у Европском парламенту у Стразбуру европски посланици поздравили су овацијама.

         Председник Европског парламента Мартин Шулц описао је Бадавија као "изузетно доброг, узорног човека, над којим је спроведена једна од најстрашнијих казни које постоје у тој земљи, која може бити описана само као брутална тортура".

         „Позивам краља Саудијске Арабије да га ослободи, да би могао да прими награду", изјавио је Шулц.

         Бадави је осуђен на 10 година затвора због вређања ислама и кршења закона о технологијама својим блогом. Добио је и казну од 1.000 удараца бичем и новчану казну од 226.000 долара.

         Бичевање, које је требало да буде изведено из 20 пута, одложено је после примања првих 50 удараца у јануару, што је изазвало оштре критике међународне јавности.

         Европски парламент је у фебруару изгласао резолуцију којом је позвао на хитно и безусловно ослобађање Бадавија и у којој је казна бичевањем описана као "сурова и шокантна".

          Награда “Сахаров” за слободу мишљења добила је име по совјетском научнику и дисиденту Андреју Сахарову. Установљена је 1988. да ода почаст појеинцима и организацијама који бране људска права и основне слободе.

         Бадави је био један од троје номинованих за награду ове године, заједно са венецуеланским опозиционим покретом "Меса де ла Унидад Демоцратица" и убијеним руским опозиционим вођом Борисом Немцовим.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари