Чак 60 одсто Американаца Русију сматра „дугорочном војном претњом”

САМО 34 ОДСТО АНКЕТИРАНИХ ПОДРЖАВА КУРС БАРАКА ОБАМЕ ПРЕМА СИРИЈИ

         АМЕРИКАНЦИ – како је показала анкета коју су заједно организовали Wall Street Journal и NBC News – не сматрају да руска војна операција у Сирији угрожава њихову земљу, али многи мисле да би могла представљати опасност по САД у будућности.

         Та анкета је, наиме, показала да 56 одсто испитаних сматра да Русија у Сирији може бити претња за САД, а 23 одсто – да непосредна претња не постоји.

         Русију 60 одсто анкетираних сматра „дугорочном војном претњом, а још 14 одсто је назвало „непосредном претњом”. Међутим, 23 одсто је оценило да Русија није никаква војна претња њиховој земљи.

         Неки амерички аналитичари процењују да овакви резултати анкете објашњавају због чега се кандидати за председника САД утркују у давању ратоборних изјава у спољној политици које су, у доброј мери, усмерене управо према Русији.

         Кандидати из редова Републиканске партије – осим сенатора Ренда Пола и у доброј мери Доналда Трампа – обећавају својим бирачима да ће, ако уђу у Белу кућу, водити оштрију политику и према Русији и према Исламској држави.

         Иста анкета је, иначе, показала да 34 одсто Американаца одобрава позицију Барака Обаме поводом Сирије, а да је та позиција за 54 одсто неприхватљива.

         У редовима Обамине Демократске партије – његову сиријску политику одобрава 59 одсто, а 28 одсто је не прихвата.

         „Сиријски курс” шефа државе не прихвата 81 одсто републиканаца, а са њим је сагласно – једва десет одсто.

         Симптоматично је да по 60 одсто и демократа и републиканаца у Русији види „дугорочну претњу”. Нешто већи проценат демократа верује да се Русије не треба бојати. Међу републиканцима је више оних који верују да је Русија „непосредна опасност”.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари