Земље ЗНД због Авганистана формирају заједничке пограничне јединице

ПУТИН ОЦЕНИО ДА ЈЕ СИТУАЦИЈА У АВГАНИСТАНУ „БЛИЗУ КРИТИЧНЕ“

        УЧЕСНИЦИ заседања Савета шефова држава Заједнице Независних Држава у Казахстану договорили су могућност формирања заједничких снага за одбрану границу земаља-чланица ЗНД у случају настанка кризне ситуације.

        У туристичком центру Бурабај, удаљеном се налази 250 километара од Астане (главног града Казахстана), лидери земаља ЗНД потписали су укупно 16 докумената, укључујући изјаву о борби против међународног тероризма и концепцију војне сарадње до 2020. године.

        Једна од главних тема самита била је ситуација у Авганистану, коју је председник Русије Владимир Путин окарактерисао као „близу критичне“.

       „Тамо је ситуација, заиста, близу критичне. Терористи свих фела стичу све већи утицај и не скривају планове за даљу експанзију. Један од њихових планова је да се пробију у регион Централне Азије. За нас је важно да будемо спремни да усклађено реагујемо на такав сценарио“ - истакао је руски лидер.

        По Путиновим речима, томе ће допринети и нови програм сарадње у јачању пограничне безбедности за 2016-2020. годину.

       „Он предвиђа могућност формирања групације пограничних и других служби земаља Заједнице за решавање кризних ситуација на граници“ - казао је руски лидер.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари