КАРТЕР: Русија је постала озбиљан изазов за САД и наше савезнике – ово ће потрајати

THE NEW YORK TIMES: НЕ ЛУПАЈТЕ ВИШЕ ШАКОМ О СТО ЗБОГ РУСКОГ МЕЂАЊА У ДОГАЂАЈЕ У СИРИЈИ

Ештон Картер

  • У говору на армијској конференцији у Вашингтону, шеф Пентагона нагласио: „Предузећемо све мере које су потребне за обуздавање непријатељског и дестабилизујућег утицаја Русије. Ово је за нас стратешки нова реалност која ће, по свему судећи, потрајати”
  • The New York Times објавио текст у којем се америчком државно-војном врху отворено сугерише: уместо што тежите безусловној победи у Сирији, изаберите мање патетичан циљ – завршите тај рат са што мањим губицима. Колико год многим Американцима и Европљаним било одбојно деловање руског председника Владимира Путина на Криму и у Украјини, мешање Москве у догађаје у Сирији може донети блаесак наде за спасавање из тог блата

         АМЕРИЧКИ министар одбране Ештон Картер назвао је Русију „озбиљним изазовим” за САД и њихове савезнике у Европи.

         Говорећи на армијској конференцији у Вашингтону, шеф Пентагона је оценио да Москва користи политичка, економска и војна средства за подривање суверенитета и територијалне целовитости суседних земаља”.

         Додао је да Русија игнорише међународне правне норме и да својим деловањем на Криму и у Украјини „дестабилизује поредак безбедности у Европи”.

         У овом контексту је похвалио своју земљу и њене савезнике, тврдећи да су САД и НАТО разрадили „моћан и избалансирани стратешки приступ” који је договорен за време његове последње европске турнеје:

         „Предузећемо све мере које су потребне за обуздавање непријатељског и дестабилизујућег утицаја Русије. Ово је за нас стратешки нова реалност која ће, по свему судећи, потрајати”.

         Симптоматично је да се данас утицајни The New York Times појавио са текстом у којем се америчком државно-војном врху отворено сугерише: уместо што тежите безусловној победи у Сирији, изаберите мање патетичан циљ – завршите тај рат са што мањим губицима.

         Потом у тексти следи овакво указивање: „Колико год многим Американцима и Европљаним било одбојно деловање руског председника Владимира Путина на Криму и у Украјини, мешање Москве у догађаје у Сирији може донети блаесак наде за спасавање из тог блата. Путин је у праву: само стабилна влада у Дамаску и безбедност могу дати прилику сиријским избеглицама да се врате својим кућама”.

         Закључак The New York Times још мање ће се свидети Картеру, Бараку Обами и Џону Керију:

         „Власти САД треба да престану да лупају шаком о сто због руског мешања у ситуацију у Сирији и да признају да је Хладни рат остао у прошлости, односно – да се прихвате посла – управљања својом државом”.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари