ЈУНКЕР: Европска унија мора зауставити прилив миграната преко Медитерана и Балкана

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ НАГЛАСИО: „ЕУ НЕ МОЖЕ ПРИМИТИ СВУ БЕДУ ОВОГА СВЕТА“

Жан-Клод Јункер

  • ОТКРИО ТАЈНЕ НАМЕРЕ: Они који су у поступку за добијање азила одмах треба да добију право да раде пошто је то питање достојанства. У Европи се број становника, а тиме и потребне радне снаге смањује, па су јој потребни млади, способни људи. Зато чланице ЕУ придошлице треба да уграде у своја друштва

         ЕВРОПСКА унија мора зауставити прилив имиграната преко Средоземља и првенствено преко Балкана, а, уз делотворније одобравање азила, јачање спољних граница и попис и проверу придошлица, кренути у снажну битку против кријумчара избеглица и људских бића.

         То је данас у годишњем извештају о „Стању Европске уније” изјавио председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је обелоданио и нове предлоге ЕК за решавање највеће избегличке кризе у Европи од другог светског рата.

         Досад је у Европу дошло пола милиона избеглица и њихов нагли прилив се неће зауставити све док трају ратови и сукоби у Сирији, Либији и другим земљама на ободу Европе, „јер ће они који беже од дивљаштва тзв. Исламске државе све учинити да се спасу”, предочио је Јункер.

         „Европа не може примити сву беду овог света”, приметио је председник ЕК, али је навео да досадашња “маса имиграната представља само 0,8 одсто становништва ЕУ”.

         Он је рекао и да они који су у поступку за добијање азила одмах треба да добију право да раде „пошто је то питање достојанства” и указао на чињеницу да се у Европи број становништва, а тиме и потребне радне снаге смањује, па су Европи потребни млади, способни људи, па отуд чланице ЕУ придошлице треба да уграде у своја друштва.

         Он је рекао да Европа, пошто се бори против терористичке Исламске државе треба да прими ратне избеглице и најавио снажну дипломатску иницијативу ЕУ за укључивање целе међународне заједнице у сламање тероризма и заустављања ратова и сукоба у Сирији, Ираку, Либији и другим светским жариштима.

         Али је предочио да се прилив имиграната мора ставити у легалне токове и јасно раздвојити ратне избеглице од оних који у Европу долазе да би решили своје економско-социјалне невоље.

         Јункер је нагласио да ће ЕК и цела ЕУ помоћи да се с имигрантском кризом изборе оне чланице које су најтеже погођене, а то су Грчка, Италија и Мађарска.

         Рекао је и да ће потпора бити дата државама на рубу ратова и сукоба које су само из Сирије примиле 4 и по милиона избеглица, а то су Турска, Јордан, Либан и Египат.

         Јункер је у „Стању ЕУ” указао на то да се улажу велики напори, укључујући фонд ЕУ за привредни раст и запошљавање од 315 милијарди евра, за економско и социјално јачање Уније и оценио да је „упркос свему ЕУ подручје мира, слободе и благостања”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари