Хоће ли Абе одустати од извињења које је Кореји и Кини 1995. упутио Мурајама?

АКТУЕЛНОГ ЈАПАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА МНОГИ У ПЕКИНГУ И СЕУЛУ

СМАТРАЈУ РЕВИЗИОНИСТОМ

Шинзо Абе

        ПАНЕЛ јапанске владе састављен по налогу премијера Шинза Абеа за процену скорашње историје земље, похвалио је послератни привредни раст Јапана и посвећеност пацифизму, али и истакао одсуство пуног помирења с Кином и Јужном Корејом.

        Данас објављен извештај не наводи шта би Абе требало да каже у изјави поводом 70-годишњице краја Другог светског рата касније овог месеца, нити да ли би требало да користи сличне речи које је у извињењу упутио 1995. тадашњи премијер Томичи Мурајама.

        У извештају се ипак тражи саосећање са жртвама деловања Јапана у Другом светском рату.

        У Јапану се сматра да Абе, који има репутацију ревизионисте, покушава да ублажи извињење из 1995. изношењем сопственог у којем ће се вероватно усредсредити на светлу страну послератног Јапана.

        У извештају на 38 стана признаје се да су агресија и експанзионизам Јапана у Азији после 1930. довели до капитулације 15. августа 1945. Године. Владин панел, међутим, није постигао консензус о дефиницији речи агресија, мада су се чланови панела сагласили у осталим питањима, рекао је копредседник панела Шинићи Китаока, председник Међународног универзитета Јапана и стручњак за дипломатију и историју.

        Премијер Абе позива се у извешају да има у виду штету коју је Јапан изазвао током рата, док се влада Јужне Кореје позива да сарађује у покушајима Јапана за помирење, пошто су емотивна реаговања Сеула закомпликовала питања помирења.

        Абе је раније рекао да неће нужно стати иза Мурајамине изјаве, мада је касније, после протеста Кине и Јужне Кореје, обећао да ће задржати ту изјаву.

        У изјави 1995. коју је потписао Мурајама, а одобрили је сви чланови владе, Јапан је понудио најјасније и најопсежније извињење жртвама рата.

        У своја два говора на годишњицу завршетка рата откада је преузео функцију премијера децембра 2012, Абе није спомињао извињење и рекао да се Јапан суочио с прошлошћу док остаје посвећен миру.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари