Американци немачке министре спољних послова прислушкивали од 11. септембра 2001.

ШТАЈНМАЈЕРА ПРИСЛУШКИВАЛИ И ТОКОМ ПРВОГ МАНДАТА – ОД ПОСЕТЕ САД 29. НОВЕМБРА 2005.

         КАКО  је и најављивао, Wikileaks је објавио доказе да је америчка електронска шпијунажа (НСА) пратила Франка-Валтера Штајнмајера и у првом мандату на положају министра спољних послова Немачке (2005-2009.), а и цео врх немачке дипломатије.

         Показало се да су Американци Штајнмајера почели да прислушкују одмах после његове посете САД 29. новембра 2005, када се срео са Кондолизом Рајс.

         У првом пресретнутом разговору, Штајнмајер је рекао да од ње није добио прави одговор поводом тврдњи у тампи да сарадници ЦИА лете преко територије Немачке у тајне затворе на истоку Европе које ЦИА користи за саслушања осумњуичених за тероризам.

         Оснивач Wikileaks, Џулијан Асанж, поводом ових Штајнмајерових речи је оценио: „Он је био усхићен што му Рајс није рекла ништа што би од њега тражило да било шта чини”.

         НСА је, иначе, прислушкивала врх немачке дипломатије још од 11. септембра 2001 године. Тада је у њеном фокусу био министар Јошка Фишер.

         Wikileaks је већ објавио да је НСА шпијунирала сва три последња немачка канцелара  Хелмута Кола, Герхарда Шредера и Ангелу Меркел.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари