WikiLeaks објавио две тајне инструкције агентима ЦИА

ДЕТАЉНО ИМ УКАЗАНО И КАКО ДА ЗАОБИЛАЗЕ СИСТЕМЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА АЕРОДРОМИМА

  • Џулијан Асанж својим читаоцима указао да се ЦИА бавила и отмицама људи и тајним операцијама на територији ЕУ, укључујући Италију и Шведску, у време администрације Џорџа Буша-Млађег

         САЈТ WikiLeaks објавио је две инструкције агентима ЦИА како да заобиђу и преваре системе безбедности на свим светским аеродромима, укључујући и оне у земљама Европске уније.

         Прва инструкција носи датум 21. септембар 2011. и у њој се наводи пример са кофером официра ЦИА који се поново прегледа на аеродрому једне земље чланице ЕУ. У коферу се налазе експлозивне материје, а официру се саветује да тврди да је наводно учествовао у антитерористичкој операцији у Вашингтону.

         Сајт WikiLeaks поводом овога поставља питање: ако је агент ЦИА заиста учествовао у таквој акцији – зашто онда експлозив вози у ЕУ?

         Инструкција „Општи подаци о Шенгену” сачињена је јануара 2012. године и даје савете како изаћи на крај са царинским процедурама у шенгенској зони. Посебно је објашњено шта те процедуре захтевају од агената ЦИА који користе фалсификована документа.

         Указано им је да се у Шенгенској зони не користе биометријске провере пасоша грађана САД, али су упозорени да ће увођење такве провере повећати ризик да буду раскринкани.

         ЦИА је својим агентима предочила да ће такве провере почети 2015. године и указала на систем VIS – европску базу отисака прстију, за коју се признаје да „изазива забринутост ЦИА”.

         Обе инструкције носе ознаку која забрањује агентима и официрима ЦИА да са њиховим садржајем упознаје обавештајне службе западних савезничких земаља.

         Главни уредник сајта Џулијан Асанж његовим читаоцима је додатно објаснио да се ЦИА бавила и отмицама људи и тајним операцијама на територији ЕУ, укључујући Италију и Шведску, у време администрације Џорџа Буша-Млађег.

         Асанж је, иначе, посебно апострофирао инструкцију агентима ЦИА да не купују карте у једном правцу кешом нити на дан путовања. Осим овога, препоручено им је да се „облаче на одговарајући начин”, како не би – поготово ако путују са дипломатским пасошем – привлачили непотребну пажњу уколико њихов изглед не одговара статусу из пасоша.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари