БИ-БИ-СИ: Нека се нико не радује економским проблемима Русије

ЗАБРИНУТЕ И ВЕЛИКЕ ЗАПАДНЕ БАНКЕ, И CARLSBERG, ADIDAS И PEPSI, И НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧИ АУТОМОБИЛА

Продавница аутомобила у Русији

  • Немачка компанија BMW може изгубити до сто милиона евра, а у сличној ситуацији су и гиганти као што су Renault, Volkswagen и Daimler

         ЕКОНОМСКИ проблеми Русије веома лоша су новост за многе земље и међународне компаније, укључујући и неке „тешкаше” из САД и Велике Британије.

         Британска телевизија Би-Би-Си истовремено је оценила да су неке од највећих западних компанија и даље „оптимистички расположене”, па упозорила да у 21. веку ниједна земља није изоловано „острво”.

         Би-Би-Си подсећа да највеће банке Аустрије, Француске и Италије активно послују у Русији, а да многи светски брендови, као што су Carlsberg, Adidas и Pepsi не мали део своје продукције продају на руском тржишту.

         Осим овога, британска телевизија је подсетила да неке бивше републике СССР, као што су Литванија и Летонија, суштински зависе од обима свог извоза у Русију, као и од новчаних дознака својих грађана који раде у РФ.

         Француска банка Societe Generale SA уложила је 62 одсто својих капитала у Русију, а италијанска UniCredit SpA – 40 одсто.

         Би-Би-Си је указао и да је вредност акција данске пиваре Carlsberg, која држи више од трећине руског тржишта, последњих недеља пала за 20 одсто. Пад очекују и компаније Pepsi, Avon и Danone.

         Узнемирени су и произвођачи аутомобила. Амерички концерн General Motors, немачки Audi и британски Jaguar Land Rover обуставили су продају у Русији због колебања курса рубље.

         Немачка компанија BMW може због тога изгубити до сто милиона евра, а у сличној ситуацији су и гиганти као што су Renault, Volkswagen и Daimler.

         Уколико Москва уведе нова ограничења, под ударом ће се наћи и произвођачи ауто-делова.

         Би-Би-Си закључује да велике западне економије немају разлога да превише брину, али да се са озбиљним проблемима могу суочити земље које у великим процентима зависе од извоза на руско тржиште.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари