Човић са папом разговарао и о „социоекономским проблемима“ и позвао га да посети БиХ

ПРЕНЕО МУ „ПОЗДРАВЕ ИЗ БИХ, А ПОСЕБНО ХРВАТСКОГ НАРОДА“

И УРУЧИО МУ СТАТУУ КАТАРИНЕ КОСАЧЕ-КОТРОМАНИЋ

Драган Човић са папом Франциском

        ЧЛАН Председништва Босне и Херцеговине из реда хрватског народа Драган Човић разговарао је данас на аудијенцији у Ватикану са папом Франциском, државним секретаром кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе с државама монсињором Домиником Мамбертијем.

        Човић и папа разговарали су о актуелној ситуацији у БиХ, приликама и односима у БиХ, социоекономским и економским проблемима, као и демографској ситуацији, те питањима положаја и бриге за младе и породице, као основе здравог и срећног друштва.

        У контексту разговора о приликама и односима у БиХ посебно су разговарали о положају хрватског народа, као и о тпровођењу Основног уговора БиХ са Ватиканом.

        Човић је изразио захвалност Светој столици за „исказану сталну бригу за БиХ као државу једнакоправних народа те за сваку другу подршку и помоћ у најтежим тренуцима, укључујући недавне елементарне непогоде“.

        Позвао је папу да посети БиХ и „пренео му поздраве из БиХ, а посебно поздраве хрватског народа“. Том приликом уручио је Франциску статуу Катарине Косаче-Котроманић, аутора Флоријана Мићковића.

        Одмах потом је изјавио да папину посету БиХ очекује већ у 2015. години.        

        У Човићевом разговору с кардиналом Паролином учествовали су и прва заменица председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) Борјана Кришто и заменик председавајућег Представничког дома Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) Маринко Чавара.

        Састанку је присуствовала и амбасадор БиХ у Ватикану Славица Карачић.

        Човић је кардиналу Паролину поклонио рељеф „Фратар загрлио земљу“, професора Стипе Сикирице из Загреба.

        Човић је у Радио Ватикану разговарао с главним уредником хрватског програма, патером Синишом Штамбуком, Марком Латинчићем и Паолом Инаморатијем, саопштено је из Председништва БиХ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари