Украјинска артиљерија у Луганску потпуно уништила 1500 кућа

ИЗ ДОНЕЦКА НА ЛЕЧЕЊЕ У МОСКВУ ДАНАС ПРЕБАЧЕНО

ЈОШ 10 ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ

  • Више од 120 камиона с хуманитарном помоћи већ стоји на граници Русије и Новоросије. То је већ девети такав конвој

         УСТАНИЦИ су у четвртак саопштили да су украјинске снаге током ноћи три пута прекршиле примирје.

         У Донбасу је у уторак ујутро почело примирје које су договорили устаници и украјинска војска уз посредовање ОЕБС.

         Претпоставља се да ће прекид ватре претходити новим преговорима контакт групе за Украјину у Минску, али датум сусрета још увек није договорен.

         „Ситуација у ДНР и ЛНР није се суштински променила. Током ноћи нису забележени артиљеријски напади украјинских снага, али је било три случаја коришћења стрељачког оружја и минобацача“- речено је новинарима у прес-центру ДНР.

         Према подацима устаника, на удару су била места Центраљни и Кировскоје и село Весела Гора, жртава и штете нема.

         Тренутно је у минским преговорима о решавању ситуације у Украјини пауза, изјавио је овлашћени представник ДНР у минској контакт групи Денис Пушиљин.

         „ОЕБС се такође не оглашава“ - додао је он.      

         У међувремену, из Донецка је на лечење у Москву данас пребачено још 10 тешко болесне деце. Она су стигла на Курску железничку станицу у пратњи докторке Јелизавете Глинке, познате као Докторка Лиза.

         „Деца су средње тешком стању, стање све деце је стабилно. Четворо деце има срчане имане, остала имају урођене болести“ – рекла је докторка.

         То није први случај да Докторка Лиза довози децу на лечење у Москву из Доњецка.

         „Од 36 лечене деце 32 се већ вратило кући, четворо нема где да се врати, јер су им куће уништене, зато су остала овде“ - казала је она.

         Градоначелник Луганска Манолис Пилавов саопштио је да је у граду потпуно уништено хиљаду и по кућа.

         „Веома много кућа је уништено потпуно или делимично, још већи број објеката је остао без прозора - стакла су пуцала од експлозија.

         Људи се греју како знају и умеју. Прво смо обнављали најважније објекте: обданишта, болнице, школе. Од велике помоћи је била хуманитарна помоћ из Русије“ - рекао је Пилавов.

         У међувремену, више од 120 камиона с хуманитарном помоћи већ стоји на граници Русије и Новоросије. То је већ девети конвој с хуманитарном помоћи за становнике Новоросије.

         Осим тога, Влада Русије донела је одлуку да у циљу пружања хуманитарне помоћи грађанима Украјине уплати износ од пет милиона долара у буџет фонда Светског програма за храну УН.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари