БИВШИ ДРУГИ ЧОВЕК CIA: Ширење руске сфере утицаја тек почиње

МАКЛАФЛИН: ОВО ШТО NATO РАДИ ТЕШКО ДА ЋЕ НЕШТО ВРЕДЕТИ

ПРОТИВ ПУТИНОВОГ „ХИБРИДНОГ РАТОВАЊА“

Џон Маклафлин

  • „Агресија у Украјини“ донела је Путину рекордну популарност - око 85 одсто - и зато он нема никакав политички стимуланс да мења политички курс - уверен Џон Маклафлин

        УКОЛИКО економске реформе у Украјини доживе фијаско - та територија ће се наћи под најјачим могућим утицајем Русије - упозорио је бивши заменик директора CIA Џон Маклафлин.

        Он је истовремено оценио да не види ни један разлог да Владимир Путин престане да појачава утицај Русије и у другим бившим совјетским републикама јер, поред свега осталог, ужива за то довољну подршку народа.

        Маклафлин је указао да је конфликт на истоку Украјине тренутно „замрзнут, али је замрзнуто и присуство руских трупа у том делу Украјине“.

        Шта ће донети наредна година - ево Маклафлинових процена и предвиђања.

         „Агресија у Украјини“ донела је Путину рекордну популарност - око 85 одсто - и зато он нема никакав политички стимуланс да мења политички курс.

        Маклафлин указује да санкције Русији и њеном бизнису већ праве озбиљне проблеме, али он при том наглашава: да су Руси познати по свом стоицизму и да добро прате свог јаког лидера, који још уз помоћ медија кривицу за све може свалити на САД и Европу.

         Бивши други човек CIA наглашава да многи у Украјини сматрају да ће Русија преузети контролу над још неким областима - да би имала копнену везу између своје основне територије и Крима.

         Маклафлин је уверен да Москва може признати независност Придњестровља и да ће користити економске полуге да упозори Србију да се не приближава ЕУ. Преко енергетике - Русија ће појачавати свој утицај и у Бугарској.

         У проблемима ће се наћи и NATO - уверен је екс-тешкаш CIA. Упркос томе што увелико мање јединице размешта по источној Европи и трима балтичким државама, а има намеру да у станој приправности држи 4.000 елитних војника.

         „Авај, тешко да ће то нешто вредети против Путиновог „хибридног ратовања“ које у себи спаја „командосе, сајбер-нападе, пропаганду, контролу над медијима, ангажовање основних јединица и манипулисање јавним изјавама. Зато се чини - подвукао је Маклафлин - да је ширење руске сфере утицај тек почело“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари