КЕНИГ: Дошло је време да БРИКС доведе у питање америчку економску хегемонију

ЕКС-САРАДНИК СВЕТСКЕ БАНКЕ УВЕРЕН ДА ЋЕ СА ФОРМИРАЊЕМ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ БРИКС ПОЧЕТИ ДЕДОЛАРИЗАЦИЈА

         БРИКС може реално постати алтернатива постојећем економском систему северноамеричке хегемоније, чак је у стању да заузме њено место – оценио је амерички економиста, бивши сарадник Светске банке Питер Кениг.

         По његовој процени, први реални корак на плану дедоларизације светског економског система биће – Развојна банка коју ће формирати БРИКС.

         „Та банка може функционисати као централна банка БРИКС-а. Наравно, није искључено да земље БРИКС могу са временом увести и сопствену валуту која би се, на пример, могла звати „бриксо” и бити алтернатива долару” – наглашава Кениг.

         Земље БРИКС-а заједно дају 30 одсто светског бруто-производа, а у њима живи приближно 45 одсто становништва Земље.

         Кениг сматра да је БРИКС реална опасност по интересе САД и да Вашингтон чини све што је у његовој моћи да дестабилизује ситуацију у земљама које га чине. Он посебно указује на америчка настојања да се дискредитује председница Бразила Дилма Русеф и на западне притиске на Русију.

         Кениг је уверен да је већ дошло време да нови монетарни и економски систем замени Светску банку која је постала нека врста џиновског казина јер је пљачкашки доларски пројекат Волстрита који је допринео да дође до оба светска рата из којих је извукао огромну корист.

         Тренутно, према његовим подацима, шест америчких банака управља са 66 одсто свих банкарских актива у свету (тај проценат је 2008. био нешто већи од 40 одсто).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари