Американци шпијунирали и њујоршко седиште Уједињених нација

НСА ОД ЛЕТА 2012 МОГЛА ДА „УЖИВО” ПРАТИ СВЕ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ ОДРЖАВАНЕ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН

  • Немачки лист „Шпигл“ објавио да је НСА за шпијунирање користила специјални програм Special Collection Service за чије функционисање је користила више од 80 амбасада и конзулата САД у разним земљама. Тајне „прислушне тачке“ постојале су (и вероватно још постоје) и у Франкфурту и у Бечу

         АМЕРИЧКА електронска шпијунажа – Агенција за националну безбедност (НСА) коју је на глобалну оптуженичку кчупу извео њен бивши сарадника Едвард Сноуден – прислушкивала је и држала под контролом и њујоршско седиште УН!

         Ово је објавио утицајни немачки лист „Шпигл“, позивајући се на „Сноуденове документе“. Притом је прецизирао: да је НСА још у лето 2012. успела да „пробије заштиту“ у седишту УН и да „уживо“ прати тамошње видео-конференције.

         Ово је, наравно, било најгрубље кршење споразума који УН имају са Вашингтоном јер тај документ забрањује „све сличне скривене манипулације“.

         НСА је – како се открива – „имала руку“ и на серверима и другој ИТ-инфраструктури мисије ЕУ при УН, чак и у случају њених офиса на Трећој авенији.

         „Шпигл“ је објавио да је НСА за шпијунирање користила специјални програм Special Collection Service за чије функционисање је користила више од 80 амбасада и конзулата САД у разним земљама. Тајне „прислушне тачке“ постојале су (и вероватно још постоје) и у Франкфурту и у Бечу.

         Земље-домаћини, по правилу, за њихово постојање нису знале.

         На основу Сноуденових открића, раније је било објављено да су Американци шпијунирали представништва ЕУ у Вашингтону и Њујорку, као и 38 страних дипломатских мисија у САД, укључујући и амбасаде земаља чланица НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари