Обама се заклео на Линколновој и Лутеровој Библији

ЦЕРЕМОНИЈУ ОБЕЗБЕЂИВАЛО 6.000 ПОЛИЦАЈАЦА,

ПРИПАДНИКА ФБИ И АГЕНАТА ТАЈНИХ СЛУЖБИ

  • Церемонији је присуствовало 1.600 људи: чланови Конгреса, министри, судије Врховног суда САД, гувернери америчких савезних држава и дипломатски кор
  • На платформи иза председника САД били бивши демократски председници Џими Картер и Бил Клинтон и државна секретарка Хилари Клинтон
  • На Еспланади - главном вашингтонском булевару - церемонију је преко видео-бимова посматрало 600 до 800 хиљада људи

        НА ПЛАТФОРМИ испред зграде америчког Конгреса - са левом руком положеном на две библије, једну која је припадала Мартину Лутеру Кингу и другу која је припадала Абрахаму Линколну - 44-ти амерички председник Барак Обама положио је данас заклетву на церемонији испред Капитол Хила у Вашингтону.

       Овим чином је и формално започео његов други председнички мандат. Обама је заклетву положио понављајући за председником Врховног суда Џоном Робертсом да се „свечано заклиње да ће верно вршити дужност председника САД и да ће најбоље што може чувати, штитити и бранити Устав Америке”.

       Свечаност полагања заклетве је почела музиком бенда америчких маринаца, као и поздравним говором демократског сенатора из Њујорка Чака Шумера.

       Церемонији је присуствовало 1.600 људи: чланови Конгреса, министри, судије Врховног суда САД, гувернери америчких савезних држава и дипломатски кор.

Бијонсе

       На платформи иза председника свечаној церемонији су између осталих присуствовали бивши демократски председници Џими Картер и Бил Клинтон, Државна секретарка Хилари Клинтон.

       На Еспланади - главном вашингтонском булевару - церемонију је преко видео-бимова посматрало 600 до 800 хиљада људи.

       Ово је осетно мање у односу на прву инаугурацију, када је испред зграде Капитола било близу два милиона Американаца.

       Обамине присталице су се од јутра скупљале испред Капитол хила, око Беле куће и дуж пута којим је прошла парада.

       Церемонију прате јаке мере безбедности, укључујући 6.000 полицајаца, припадника ФБИ и агената Тајне службе и паркирана оклопна возила и аутобусе којима су блокрани већи путеви.

       После полагања заклетве, Обама је одржао говор који су директно преносиле све националне телевизијске мреже у Америци, као и веће телевизије широм света.

       После Обаминог говора, америчку химну је испред Капитол Хила отпевала певачица Бијонсе.

       Свечаност је касније настављена великом парадом дуж Пенсилванија авеније, од зграде Конгреса, до Беле куће.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари