ЦЕРИЋ: Ово је Босна, а ми смо Бошњаци, говоримо наш језик и бојимо се само Бога

НОВОИЗАБРАНИ ПРЕДСЕДНИК СВЕТСКОГ БОШЊАЧКОГ КОНГРЕСА

  • Бошњаци морају имати заједнички циљ - заштиту и одбрану од геноцида. Тада све разлике међу њима нестају и зато се сви Бошњаци света морају пробудити - рекао у сарајеву Мустафа Церић

        Данас желимо да нас цели свет чује. Ми Бошњаци смо нација која има обавезу на самопоштовање и поштовање других нација које су предане универзалним вредностима слободе, братства и једнакости, поручио је данас у Сарајеву новоизабрани председник Светског бошњачког конгреса (СБК), донедавни реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ, Мустафа еф. Церић.

       Он је у говору учесницима конгреса, након што је именован на ову функцију, нагласио да се још увек шире неистине да Бошњаци нису нација те да је Босна ничија земља. Казао је да они заборављају да је у БиХ увек било и да ће заувек бити оних који у срцу носе све босанске националне и културне вредности.

       „Научили су Бошњаци да сва помоћ света није била довољна да их спаси од геноцида, али је снага духа патриота довољна да их спаси од уништења“, казао је.

       Церић истиче да Бошњаци морају имати заједнички циљ - заштиту и одбрану од геноцида. Тада све разлике међу њима нестају и зато се сви Бошњаци света морају пробудити, казао је.

       „Бошњаци се морају суочити са својим недостацима, првенствено недостатком културног и националног самопоштовања, те искористити своје предности. Бошњаци се такође морају ослободити недостатка државотворне свести, заједничког националног циља, међусобне комуникације, те индиферентности. Они треба да буду свесни властитог постојања као нације и бити поносни на своје претке“, нагласио је Церић.

       Мишљења је да Бошњаци морају схватити да нема Босне без Бошњака, а ни Бошњака без Босне. Поручио је да Босна припада онима који су јој лојални и безрезервно предани.

       „Ово је Босна, наша земља. Ми смо Бошњаци, говоримо наш језик и не бојимо се никога осим Бога. Овде је добродошао свако ко воли Босну, онај ко је мрзи није добродошао“, закључио је председник СБК-а Мустафа еф. Церић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари