Русија од 1. новембра прекида све своје досадашње односе са НАТО

ПОТПУНО ЗАТВАРА СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИШТВО ПРИ АЛИЈАНСИ, А И ОНА ЋЕ СВОЈУ „ВОЈНУ МИСИЈУ“ У МОСКВИ

* НАТО предложила да се у хитним ситуацијама обраћа амбасадору Русије у Белгији. Такође: да алијанса за такве контакте одреди амбасадора у Москви неке од земаља чланица НАТО

__________________________________________________________

       ЗВАНИЧНА Москва је објавила да обуставља рад руске мисије при НАТО и да ће западна војно-политичка алијанса морати да затвори своју `војну мисију` и информативни центар у РФ.

       Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров  изјавио је да Москва све своје „при НАТО“ затвара са 1. новембром.

        До тог датума ће и НАТО затворити обе своје „канцеларије“ са много канцеларија.

Овако је било пре државног преврата у Кијеву

у режији водећих земаља НАТО

       Високи функционер горњег дома руског парламента – познати спољнополитички експерт Алексеј Пушков – оценио је да се догодио „логичан завршетак фазе односа две стране коју је карактерисала стална деградација“:

       „НАТО је показао неспремност да се озбиљно разговара о постојећим проблемима међу нама и предузимао сталне непријатељске акције према нашој мисији у Бриселу. У Бриселу већ неколико година нема руског представника при НАТО, а Савет НАТО-Русија не функционише дуги низ година. Отуда и одлука о обустави рада руског представништва. То је оправдан и природан корак. Формално постојање Савета Русија-НАТО омогућавало је врху алијансе да прави привид дијалога са Русијом. Још су покушавали са формулом `дијалога` са позиције снаге, односно – да диктирају услове Русији, а Русија никада није прихватила такву формулу која уништава и сам дијалог“.

       Према речима Пушкова, руска страна је предложила НАТО да се у хитним ситуацијама обраћа амбасадору Русије у Белгији. Такође: да алијанса за такве контакте одреди амбасадора у Москви неке од земаља чланица НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари