Кремљ поручио Бајдену да свет није у пустињи и да САД нису Мојсије који ће га одатле извести

ЗАХАРОВА: АКО САД ЖЕЛЕ САРАДЊУ СА РУСИЈОМ – НЕКА ТО ПОКАЖУ ДЕЛИМА

* Џо БАЈДЕН је у Конгресу САД - сумирајући резултате својих првих 100 дана председниковања - рекао да су „Сједињене Државе поново у покрету“ и да „опет предводе свет“

* Дмитриј ПЕСКОВ, портпарол Владимира Путина: „Бајденове речи да је Америка спремна да води за собом цео свет атавизам су униполарног света“

* Московски американолог Дмитриј ДРОБЊИЦКИ: Бајден је најавио моћно америчко војно присуство у Пацифику, али неће бити формиран аналог НАТО јер САД немају довољно новца за то. Верујем да ће Сједињене Државе до краја ове године створити најављени `савез демократија` или барем  оквир за то. Могуће је и да ће истовремено формирати неколико микро-алијанси. Ради `чачкања` Русије и супротстављања све јачој кинеској флоти“

_______________________________________________________

       У СВОМ првом председничком обраћању Конгресу САД, Џо Бајден је рекао и да ће његова администрација избегавати ескалацију у односима са Русијом.

       Званична Москва је ово поздравила, додуше – са једним `али`...

       Портпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је:

       „Поздрављамо, наравно, поново оглашену намеру САД да избегавају ескалацију са Русијом и сарађују када је то у обостраном интересу. Међутим, обраћање америчког председника Конгресу оставља двосмислен утисак. Ако су САД заиста склоне дијалогу са Русијом, онда то морају доказати делима, а не реториком“.

       Мада умерено и пристојно, још критичкије се на Бајденов наступ осврнуо Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина.

       „Бајденове речи да је Америка спремна да води за собом цео свет приличан су атавизам униполарног света. САД јесу најјача држава која се показала способном да реанимира и одбрану своју економију од пандемије коронавируса. Међутим, атавизам је претендовати на улогу Мојсија који изводи Јевреје из пустиње <...>. Нисмо у пустињи, свет је много богатији од Сједињених Држава. У свету се стварају разне алијансе које су у стању да носе са САД или да чак надмаше тај четврти део светске економије“.

       Алудирајући на Кину, Песков је додао:

       „Појавила се земља која је, по паритету куповне моћи, спремна да иде укорак са Сједињеним Државама или да их чак и престигне“.

       Бајден је у Конгресу - сумирајући резултате својих првих 100 дана председавања - рекао да су „Сједињене Државе поново у покрету“ и да „опет предводе свет“.

       Такође је истакао да се ће се САД у 21. веку такмичити за светско лидерство са Кином и низом других држава.

       Познати московски американолог Дмитриј Дробњицки поводом Бајденовог наступа и порука рекао је:

       „Два пута је поновио да Путин треба да буде свестан последица својих поступака. Али, и да су Сједињене Државе спремне да сарађују са Русијом поводом питања која су од интереса за Вашингтон. Апострофирао је само смањење стратешког наоружања и климатске промене“.

       Дробњицки овако види позадину Бајденовог обећања сународницима „моћног војног присуства у Пацифику:

       „Не ради се о стварању аналога НАТО јер САД немају довољно новца за то. Верујем да ће Сједињене Државе до краја ове године створити најављени `савез демократија` или барем  оквир за то. Могуће је и да ће истовремено формирати неколико микро-алијанси. Ради супротстављања све јачој кинеској флоти, очигледно ће бити створен блок уз учешће Јапана и Аустралије, можда - под одређеним условима – и Индије, али је учешће Јужне Кореје под великим упитником“.

       По његовој процени, слични блокови ће постојати у различитим деловима света:

       „Нисам уверен да ће се неке источноевропске земље придружити америчком `савезу демократија`. Пре ће се наћи у микро-блоку за обуздавање Русије. Такав блок ће се појавити и у централној Азији да би Русију и одатле `чачкали`.  За то САД неће бити потребно много новца“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари