Европска комисија објавила да ће ЕУ целом свету - заједно са САД - наметати западну демократију

БАЈДЕНОВОМ ВАШИНГТОНУ ПОРУЧИЛА И ДА ЈЕ СПРЕМНА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ПАРИРАЊЕ РУСИЈИ

* Један од закључака ЕК: „Трансатлантска сарадња у вези са Руском Федерацијом остаће кључна, посебно у погледу поштовања међународног права. То укључује заштиту територијалног интегритета и енергетске безбедности наших источних партнера

______________________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија је спремна да сарађује са Сједињеним Државама на промоцији западне демократије у свету, у супротстављању Русији и пружању подршке преносу власти у Белорусији – наведено је у саопштењу Европске комисије (ЕК).

       Њено заседање било је посвећено односима ЕУ и САД након америчких избора.

       У закључцима ЕК се наглашава:

       „Трансатлантска сарадња у вези са Руском Федерацијом остаће кључна, посебно у погледу поштовања међународног права. То укључује заштиту територијалног интегритета и енергетске безбедности наших источних партнера“.

       Украјина је означена као приоритетни партнер ЕУ, где је подршка САД-а од виталног значаја за јачање безбедности и заједнички амбициозни програм реформи.

       Поводом Белорусије наглашава да је ЕУ спремна да „појача подршку мирном демократском преносу власти“.

       Европска комисија је поздравила „предлог новоизабраног председника САД Бајдена да се одржи самит о демократији јер је пандемија довела демократију, слободе и вредности под велики притисак“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари