Бајден и Џонсон потписaли Атлантску повељу против Русије и Кине

ПРЕДСЕДНИК САД У КОРНВОЛУ У ШАЛИ РЕКАО ДА МУ СЕ ТУ ТАКО СВИЂА ДА СЕ НЕЋЕ ВРАЋАТИ КУЋИ

* У Лондону је наглашено да нова Атлантска повеља обухватa осам кључних тема које су Џонсон и Бајден  „разрадили за добро човечанства“. Такође: да је тај документ „по духу сличан Атлантској повељи из 1941. године коју су потписали Винстон Черчил (1874-1965) и 32. амерички председник Франклин Рузевелт (1882-1945)

* У тексту повеље се САД и Британија називају „најближим и највећим савезницима чија сарадња ће бити кључна за будућу стабилност и просперитет света. И открива да ће Лондон и Вашингтон појачавати сарадњу и у космосу и сајбер-простору

* Генерални директор Руског савета за међународне послове Андреј КОРТУНОВ: „Нова америчко-британска повеља сведочи о одбијању западних лидера да признају стварност савременог света и жељи да свима наметну застарели модел светског поретка. Највероватније ће тај документ бити усмерен против Русије и Кине, а сигурно ће га подржати земље ЕУ и чланице НАТО

________________________________________________________

       ЏО Бајден се у Корнволу срео са британским премијером Борисом Џонсоном и нашалио се да му се толико свиђа околна природа да је пожелео да се враћа у САД.    

       Сусрету су присуствовале и њихове супруге – Џил Бајден и Кери Сајмондс.

       Бајден је 10. јуна кренуо на своју прву инострану турнеју.

       Он ће у Корнволу учествовати у раду самита Г7, који ће трајати од 11. до 13. јуна.

       Одмах потом ће се председник САД састати са краљицом Елизабетом II у Виндзору.     

       Бајден и Џонсон су потписали текст нове Атлантске повеље која наводно треба да  „заштити демократију“.

       У Лондону је наглашено да је тај документ „по духу сличан Атлантској повељи из 1941. године коју су потписали Винстон Черчил (1874-1965) и 32. амерички председник Франклин Рузевелт (1882-1945).

       Нова Атлантска повеља обухвата осам кључних тема које су  Џонсон и Бајден „разрадили за добро човечанства“.

       Саопштено је да је много шта у повељи засновано на британско-америчким дугогодишњим вредностима, укључујући одбрану демократије, колективну безбедност и изградњу праведног и одрживог глобалног трговинског система.

       Повеља је, како је наглашено, фокусирана и на „хитне изазове, посебно на мере за борбу против сајбер-напада, климатских промена, заштиту биолошке разноврсности, сузбијање пандемије коронавируса и на економски опоравак“.

       У истом саопштењу је наведено да су Черчил и Рузвелт прву повељу донели да би помогли свету да се опорави од разорног рата, а да је данашњи изазов једнако застрашујући - како обновити економију након пандемије коронавируса.

       У тексту повеље се САД и Британија називају „најближим и највећим савезницима чија сарадња ће бити кључна за будућу стабилност и просперитет света.

       Односи две земље у сфери безбедности названи су „најближим, најдубљим и најзначајнијим за свет“ јер ће Лондон и Вашингтон појачавати сарадњу и у космосу и сајбер-простору.

       Московски политички аналитичар Андреј Кортунов, генерални директор Руског савета за међународне послове, оценио је да нова америчко-британска повеља сведочи о одбијању западних лидера да признају стварност савременог света и жељи да свима наметну застарели модел светског поретка.

       Упозорио је: „Највероватније ће тај документ бити усмерен против Русије и Кине. Нову повељу сигурно ће подржати земље ЕУ и чланице НАТО. Ако је то савез демократија, коме онда припада Турска? Да ли је она ауторитарна или демократска држава?“

       Кортунов указује да нова повеља суштински има мало везе са оном из 1941-ве која је била прихватљива и СССР па је створила основу за формирање антихитлеровске коалиције...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари