Врањеш Палмеру: Позиви на рат долазе из Сарајева - Српска се за своја права бори мирно

АМБАСАДОР БиХ У ЗАГРЕБУ СА ЕМИСАРОМ СТЕЈТ ДЕПАРТМАНА ЗА ИЗБОРНУ РЕФОРМУ У БиХ

* Александар ВРАЊЕШ рекао Метјуу ПАЛМЕРУ и ово: „Бројна наметања од високих представника, покушаји прекрајања политичког система од Уставног суда БиХ, као и константно развлашћивање Републике Српске, довело је у ситуацију српску власт на челу са Милорадом Додиком да морају нешто учинити како би сачували уставну позицију стечену у Дејтону и дефинисану у Уставу БиХ

* Још му предочио: „Из Сарајева чујемо искључиво позиве на рат када споменемо примену Устава БиХ, као да тамо тај исти Устав није на снази

___________________________________________________________

       АМБАСАДОР БиХ у Хрватској Александар Врањеш упознао је данас у Загребу специјалног изасланика америчког Стејт департмана за изборну реформу у БиХ Метју Палмера о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, истичући да Република Српска користи искључиво правна средства за своју борбу за уставна права, док се позиви на рат могу чути искључиво из Сарајева.

       - Бројна наметања од високих представника, покушаји прекрајања политичког система од Уставног суда БиХ, као и константно развлашћивање Републике Српске, довело је у ситуацију српску власт на челу са Милорадом Додиком да морају нешто учинити како би сачували уставну позицију стечену у Дејтону и дефинисану у Уставу БиХ - истакао је амбасадор Врањеш.

       Врањеш је нагласио да је последња одлука бившег високог представника Валентина Инцка довела до ограничења слободе говора српског народа у БиХ што је била „кап која је прелила чашу“ и упитао Палемера како би реаговали грађани САД када би им неко укинуо право на слободу говора дефинисану Првим амандманом Устава САД.

       Као одговор на ограничавања права српског народа и развлашћивање, рекао је амбасадор БиХ у Хрватској, Република Српска се позива на текст Устава БиХ који је највиши општи правни акт на снази у БиХ и који би требао бити изнад свих закона као и наметнутих одлука.

       - Са друге стране, из Сарајева, чујемо искључиво позиве на рат када споменемо примену Устава БиХ, као да тамо тај исти Устав није на снази. На то све дио међународне заједнице потпуно се оглушио. Изостале су критике усмерене на оне политичаре који не желе дијалог него једини излаз виде у рату - указао је Врањеш.

       Он је подсјетио Палмера да Република Српска и Милорад Додик позивају на дијалог више од 15 година, почевши од дијалога о правосуђу, затим дијалог о закону о Уставном суду који би спречио даља прегласавања па до последњег позива на дијалог страна и конститутивних народа о могућим решењима за БиХ из маја ове године, на шта су се партнери из ФБиХ оглушили, а нисмо видели ни да је међународна заједница подстицала тај дијалог.

       - Данас када Република Српска нема избора него да правним и политичким средствима покуша повратити уставну позицију, добијемо позиве на рат, а не дијалог - истакао је амбасадор.

       Нажалост, додао је он, део међународне заједнице је прихватио „спин“ да је Додикова борба за примену слова Устава БиХ акт рушења Дејтонског мировног споразума у чијем саставу је тај исти Устав на којег се Додик упорно позива.

       Амбасадор Врањеш изразио је уверавања да Република Српска и Милорад Додик политички делују искључиво у оквирима Дејтонског мировног споразума, те ни једним својим потезом неће угрозити позицију БиХ дефинисану Уставом БиХ.

       Врањеш је пренeо став српског члана Председништва БиХ да он никада неће жртвовати мир за Републику Српску, али да је лично спреман да се жртвује за Републику Српску и да његова политичка борба за уставна права нема алтернативу.

       Метју Палмер упознао је амбасадора Врањеша са својим активностима првенствено у вези са темом изборног законодавства у БиХ и изразио оптимизам да ће стране у Федерацији БиХ, ипак, пронаћи заједнички језик по питању измјена изборног закона, без обзира на то колико тај процес буде био изазован.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари