Тегелтија: Поџић се недемократски поставио према Србији и притом - прекорачио овлашћења

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА МИНИСТАРА БиХ О РАЗРЕШЕЊУ МИНИСТРА СИФЕТА ПОЏИЋА

Зоран Тегелтија

* Зоран ТЕГЕЛТИЈА у Представничком сому: „Поџић је једностраном одлуком одгодио заједничку војну вежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра, кршећи Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања. Одлука је донесена изван овлаштења министра одбране

* „Поџић је одгодио вежбу 4 . октобра. Ја, као и други министри за то смо сазнали из медија, након чега сам Поџића позвао и рекао му да повуче одлуку. Након што то није учинио, ја сам донио одлуку о његовом разрешењу

* Посланици из партија владајуће коалиције у Српској дошли на сједницу да би гласали за смену Поџића, а посланици из редова опозиције у РС бојкотовали заседање

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да су разлози доношења одлуке о смени министра одбране БиХ Сифета Поџића кршење Закона о одбрани, а не политички и лични.

       Тегелтија је појаснио да је Поџић једностраном одлуком одгодио заједничку војну вежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра, кршећи Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања.

       - Одлука је донесена изван овлаштења министра одбране и предстваља недемократски однос према Србији - рекао је Тегелтија, образлажући своју одлуку о Поџићевој смени.

       Он је рекао да је одлуку о Поџићевој смени донЕо 5. октобра, те да је о томе обавестио Парламентарну скупштину БиХ.

       - Поџић је одгодио вежбу 4 . октобра. Ја, као и други министри за то смо сазнали из медија, након чега сам Поџића позвао и рекао му да повуче одлуку. Након што то није учинио, ја сам донио одлуку о његовом разрешењу - појаснио је Тегелтија.

       Тегелтија је подсетио да је ово други пут да парламент обавештава о разрешењу неког од министара, те да је та одлука једном подржана у Представничком дому.

       Посланици Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ, како су најавили пре седнице, не учествују у раду овог дома, па ни по питању смене Поџића.

       Председник Клуба Мирко Шаровић је такво понашање објаснио тиме да се „и даље придржавају закључака Народне скупштине Републике Српске“.

       - Нека они раде свој дио посла, ми у томе нећемо учествовати. Дали смо један једини услов – ушли би у салу и гласали уколико би на дневном реду била смена целог Савета министара - рекао је Шаровић новинарима.      

       Председавајућа Клуба посланика СНСД-а у Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су представници те странке данас дошли на сједницу само да подрже одлуку о смени.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари