Тегелтија: Дипломатска пошта за српске званичнике БиХ пре буде доступна свима у Сарајеву него њима

„ГРАЂАНИ БиХ ТРЕБА ДА САМИ ОДЛУЧУЈУ О СВОЈОЈ БУДУЋНОСТИ, А НЕ ЛИЗ ТРАС ИЛИ БИЛО КО СА СТРАНЕ“

* Председавајући Савета министара БиХ Зоран ТЕГЕЛТИЈА: Ставови министра иностраних послова Велике Британије Лиз Трас апсолутно су једнострани и њима се само беспотребно БиХ покушава увући у сукоб у Украјини

______________________________________________________

          ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савета министара Зоран Тегелтија оценио је данас да су иступи министра иностраних послова Велике Британије Лиз Трас апсолутно једнострани и њима само беспотребно покушава БиХ да увуче у сукоб у Украјини.

          - Са таквим ставовима наступала је и приликом недавне посете БиХ и сви су били сведоци да су те њене изјаве изазвале бројне реакције, углавном негативне - изјавио је Тегелтија Срни поводом писма Трасове које су објавили медији.

          Он је истакао да, с обзиром на то да није примио писмо Трасове, тешко може да га коментарише, али да ће, када добије то писмо путем Министарства иностраних послова, тада и одговорити на њега.

          - Нажалост, наставља се пракса да дипломатска пошта, која је упућена српским представницима у Сарајеву, буде доступна прво свима у Сарајеву, укључујући и медије, па тек онда онима којима је упућена. На основу онога што сам успео прочитати у медијима, у писму Трасове нема ништа ново. Сви њени иступи су апсолутно једнострани и увек се сврста само на страну једне политике у БиХ - рекао је Тегелтија.

          Тегелтија је напоменуо да се у једној ствари слаже са британском министарком и то онда када каже да људи имају право да одлучују о својој демократској будућности.

          - И ја се залажем за право да грађани БиХ сами одлучују о својој демократској будућности, а да им то нико не намеће извана, па ни министарка Трас. Иако су ми њени ставови неприхватљиви, то ме неће спречити да посвећено радим на унапређењу билатералних односа између Велике Британије и БиХ, поготово економских, јер је то у интересу грађана обе земље - истакао је Тегелтија.

          Медији преносе да је Трасова, која је недавно боравила у БиХ, пре неколико дана послала писмо Тегелтији у којем је навела да Велика Британија очекује да БиХ "поштује своје међународне обавезе, укључујући придржавања одредби Повеље УН, наметању санкција Русији и наставку супротстављања руској повреди међународног права".

          Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари