Си Ђинпинг позвао БРИКС да се супротстави америчком хегемонизму и менталитету хладног рата

У ОБРАЋАЊУ МИНИСТРИМА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ОРГАНИЗАЦИЈЕ АМЕРИКУ ТАКТИЧКИ НИЈЕ ПОМЕНУО

* „Суочени смо са огромним променама у свету, па се фактори нестабилности, неизвесности и несигурности на глобалном нивоу множе. Ипак, нагласио је кинески лидер, мир и развој остају лајтмотив времена

* Јанг ЂИЈЕЧИ, члан Политбироа и директор Канцеларије за спољне послове ЦК КПК, у телефонском разговору предочио Џејку Саливану: САД се у последње време, и речима и делима, мешају у унутрашње ствари Кине и штете интересима Кине, чему се Кина одлучно противи. Кина ће предузети чврсте акције да заштити свој суверенитет и безбедносне интересе

_______________________________________________________

       ЖРТВОВАЊЕ безбедности једне земље да би се постигла безбедност друге само ствара нове противречности и ризике – рекао је Си Ђинпинг у обраћању учесницима министарског састанка спољних послова земаља БРИКС.

       БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, а самит је одржан у формату видео-конференције.      

       „Важно је супротставити се хегемонизму и политици моћи, одупрети се менталитету хладног рата и блоковској конфронтацији да би човечанство било заједница са заједничком судбином“, нагласио је кинески лидер.

       Си је оценио да свет пролази кроз период промена у којем се повећавају фактори нестабилности:

       „Суочени смо са огромним променама у свету и пандемијом Ковид-19 без преседана у једном веку, па се фактори нестабилности, неизвесности и несигурности на глобалном нивоу множе. Ипак, мир и развој остају лајтмотив времена, а тежње човечанства за дивним животом неће ослабити“, нагласио је он.

       Кинески председник је позвао БРИКС да промовише стабилност и да унесе позитивну енергију у променљиве међународне односе.

       Пекинг је 16. маја позвао земље Г7 да се усредсреде на мир, уместо на увођење незаконитих санкција.

       Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан упозорио је да Г7 да престане да у другим земљама организује обојене револуције, да другим земљама намеће незаконите санкције и да посеже за екстериторијалном јурисдикцијом.  

       Високи кинески дипломата Јанг Ђијечи упозорио је САД да не играју на "тајванску карту" и да не настављају погрешним путем, обећаваши Вашингтону да ће Кина предузети чврсте акције да заштити свој суверенитет и безбедносне интересе.

       Како преноси Кинеска медијска група (ЦМГ), Јанг, који је члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и директор Канцеларије за спољне послове ЦК КПК, ово је у телефонском предочио саветнику председника САД за националну безбедност Џејку Саливану, који је иницирао позив.

       Јанг је рекао да две земље треба се држе важног консензуса постигнутог између Си Ђинпинга и америчког председника Џоа Бајдена о кинеско-америчким односима.

       „Недавно су две стране обавиле дијалог у више области, укључујући војску, климатске промене, здравство и пољопривреду и треба задржати тај замах", рекао је Јанг.

       "Истовремено, мора се истаћи да се САД, у последње време, и речима и делима мешају у унутрашње ствари Кине и штете интересима Кине, чему се Кина одлучно противи", додао је.

       Он је позвао САД да ускладе своје речи и дела, преточе своје обавезе у конкретне политике и акције, да сарађују са Кином и правилно управљају разликама између две стране, да чине конструктивније ствари како би билатералне односе вратиле на прави пут.

       Кина ће предузети чврсте акције да заштити свој суверенитет и безбедносне интересе, а америчка страна може да рачуна да ће Кина одржати своје обећање, рекао је Јанг Саливану.

       Такође су размењени ставови о Украјини и ситуацији на Корејском полуострву и неким другим међународним и регионалним питањима.

       Телефонски разговор је одржан два месеца након директног састанка Јанга и Саливана у Риму, наводи ЦМГ.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари