Foreign Affairs Белој кући и Пентагону: Маните се јалових нада да ће Русија почети да пропада

ГЛАВНИ АМЕРИЧКИ СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ЛИСТ: РУСИЈА ЋЕ БИТИ ВЕЛИКА ВОЈНА СИЛА ЈОШ 10-20 ГОДИНА

Руски ракетни систем "Сармат" који САД

може атаковати и преко Јужног пола

* Аналитичар Мајкл Кофман и Андреа Кендал-Тејлор упозорили свој државни и војни врх: „Чак и када Кина постане већа претња (за САД) – Русија ће остати више него солидна сила и дугорочни супарник“

______________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе се не смеју фокусирати само на Кину, надајући се да ће Русија пропадати – упозорио је `своје` водећи амерички лист специјализован за спољну политику Foreign Affairs.

       Аутори анализе - Мајкл Кофман и Андреа Кендал-Тејлор – уверени су да ће Русија остати велика војна сила о којој се мора водити рачуна:

       «САД не смеју на Русију гледати као на силу која слаби, већ као на упорну силу која жели и биће у стању да буде претња америчкој националној безбедности још најмање 10-20 година“.

       Још су указали: „Чак и када Кина постане већа претња (за САД) – Русија ће остати више него солидна сила и дугорочни супарник“.

       Кофман и Кендал-Тејлор посебно су указали на опасност  по САД сарадње Москве и Пекинга.

       Навели су да их је на успостављање стратешког  партнерства – као и на међусобно техничко и материјално помагање – подстакао и притисак Запада.

       Foreign Affairs у овом контексту отворено саветује званичном Вашингтону да побољша односе са Русијом и да се мане јалових надања да ће она ући у фазу деградације.

       Британски лист The Telegraph оценио је да Сједињене Државе озбиљно каскају за Русијом и Кином на плану хиперсоничног наоружања. Толико да је након последњих неуспеха у Пентагону „зацарила параноја“.

       А Русија је свој војни потенцијал додано увећала супермодерним ракетним системима «Сармат» и «Авангард».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари