Додик Милановићу: Не дирамо у надлежности и интегритет БиХ, али ћемо вратити своја дејтонска права

ПРЕДСЕДНИК ХРВАТСКЕ СЕ ОПЕТ ЗАЛОЖИО ЗА ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ НАРОДА У БиХ

* Додик у Загребу указао даБиХ већ деценијама уназад нема стварни институционални суверенитет јер су га уништавали високи представници и странци у Уставном суду БиХ

* Нагласио да „неки други покушавају да актуелна политичка неслагања у БиХ искористе за дестабилизацију ситуације са намером да кроз ту дестабилизацију још више разграде права конститутивних народа у БиХ

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик састао се Загребу са председником Републике Хрватске Зораном Милановићем и упознао га са узроцима актуелне политичке кризе у БиХ.

       Српски члан Председништва је нагласио да деценијама уназад БиХ нема стварни институционални суверенитет, јер четири странца, троје страних судија у Уставном суду БиХ и високи представник, дестабилизују БиХ, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

       Додик је поновио да се залаже за територијални интегритет БиХ, али и повратак изворном Дејтону што значи враћање надлежности ентитетима које су одузете противуставним деловањем Канцеларије високог представника.

       Председник Хрватске Зоран Милановић састао се данас са представником српског народа у БиХ Милорадом Додиком у наставку активности с циљем стабилности и функционисања БиХ, те остварења легитимног представљања сва три конститутивна народа у складу с Дејтонским споразумом, објављено је на сајту председника Хрватске.

       “С тим циљем предсједник Милановић је раније одржао састанке с Бакиром Изетбеговићем, представником бошњачког народа и Драганом Човићем, представником хрватског народа у БиХ”, наведено је на сајту.

       Додик је изјавио да је разговор са хрватским председником Зораном Милановићем резултирао приближавањем ставова да је неопходно обезбедити стабилно окружење у БиХ.

       Он је навео да је разговор био коректан и да су се упознали са свим важним дешавањима у БиХ, Хрватској, регији и ЕУ.

       "Стабилност није ако неки други, покушавајући да актуелна политичка неслагања у БиХ искористе за дестабилизацију ситуације окривљујући друге, а у суштини са намером да кроз ту дестабилизацију још више разграде права конститутивних народа у БиХ", рекао је Додик.

       Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да су истакли значај конститутивних народа и њихових права на равноправно заступање, а указано је и да је дошло до низа материјалних кршења Устава БиХ.

       "Упознао сам Милановића о уставном положају и надлежностима, али и свему ономе чиме су дезавуисане те надлежности, шта је чињено у прошлости у једном нерегуларном политичком окружењу, пуном претњи међународне силе, која своју политику није заснивала на владавини права него силе", истакао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ нагласио је да је дошло до низа кршења Устава БиХ, управо од оних који су требали да га штите, а то су високи представник и Уставни суд БиХ.

       Он је поновио да Република Српска има своја права и да ништа не чини да задире у права БиХ и другог ентитета.

       Додик је додао да је било речи о неким практичним стварима, као што је питање изградње моста на Сави у Градишци.

       Он је најавио да ће Српска обезбедити десет смештајних објеката за породице које су остале без крова над главом у Глини и околини ако је могуће до зиме.

       (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари