Више од трећине Американаца уверено да је насиље понекад оправдано и против сопствене владе

ПРЕ САМО ЧЕТВРТ ВЕКА ЧАК 90 АМЕРА ЈЕ БИЛО ПРОТИВ СВАКОГ НАСИЉА ПРОТИВ СВОЈЕ ВЛАСТИ

Овако је 2020. било у Портланду

* Тај проценат међу републиканцима достиже 40, док је међу демократама мањи – 23 одсто

* Не изненађује ни то што већина Американаца верује да ће се догађаји од 6. јануара прошле године наставити, а чак 62 одсто очекује насиље од стране губитника на председничким изборима 2024. године

_______________________________________________________

       АМЕРИЧКИ либерални политичари и медији који им служе, а који и сами активно шире фобије и негативне клишее о својим идеолошким конкурентима, сада су запањени резултатима најновијих истраживања јавног мњења која откривају опасне тенденције у САД.

       На пример, истраживање The Washington Post и Универзитета Мериленда показало је да је трећина Американаца уверена да је „понекад оправдано“ употребити насиље против сопствене владе.        

Опет Портланд

       Тај проценат међу републиканцима достиже 40, док је међу демократама мањи – 23 одсто.

       То је, генерално гледано, логично.  У време масовних антивладиних демонстрација током предизборне кампање 2019. – са коришћењем силе против полицајаца – демократе и њихови медији били су прилично наклоњени тим насилницима и њиховом насиљу. Јер, тада су републиканци били на власти.

       Сада су се улоге промениле.

       Само, у питању је тенденција.

       Не тако давно - 1995. године - проценат Американаца који су категорички одбацивали било какво насиље против своје власти био је 90 одсто. А то ззначи да се за четврт века више се него утростручио број оних који то хипотетички оправдавају јер је скочио са девет на 34 одсто.

       Не изненађује ни то што већина Американаца верује да ће се догађаји од 6. јануара прошле године наставити, а чак 62 одсто очекује насиље од стране губитника на председничким изборима 2024. године.

А Портланд је 2020. био само један од наговештаја

могућег америчког грађанског рата

       У Сједињеним Државама се подиже и степен међусобне агресије и мржње једног политичког табора према другом. На пример, иста анкета The Washington Post и Универзитета Мериленда открила је и да 51 одсто становништва сматра да кажњавање учесника (Трампових присталица) „јуриша на Капитол“ није „довољно сурово“.

       Истовремено, упркос томе што већина медија већ дуги низ година плаши Американце „руском претњом“ и „кинеском опсношћу“ - само осам одсто становника САД верује да су странци „главна претња америчком начину живота“.

       Више од половине сматра да су  главни проблем и претња „унутрашњи непријатељи“.

       Расте и број оних који главну претњу америчкој демократији виде у Бајденовој Демократској партији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари