Кирил: У Украјини није било „сабора уједињења“ – дошло је само до фузије расколника

ХОР КИЈЕВСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ У МИЛАНУ – ПО ЦЕНУ ВЕЛИКОГ РИЗИКА – ПЕСМОМ ПОДРЖАО УПЦ

* Поглавар Руске православне цркве упозорио Цариградску патријаршију да нема никакву власт над територијом савремене Украјине

_______________________________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ Кирил оценио је да се украјински „сабор уједињењеа“ завршио крахом јер до никаког уједињањања није дошло пошто су се само фузионисали расколници.

         Поглавар Руске православне цркве додатно је указао да фузију расколника не може легитимисати ни Цариградска патријаршија. Из два разлога.

         Први: неканонско је све што је Цариградска патријаршија урадила на том плану. А други: Цариградска патријаршија нема никакву власт над територијом савремене Украјине.

         Украјински закон о промени имена канонске Украјинске православне цркве назввао је „апсолутно безумним“ из угла права и савремених односа државе и цркве:

         „Када држава измишља назив некој реглигиозној организацији, па још са нескривеном намером да је дискриминише, а и да на крају је уништи, то је кршење свих закона који постоје цивилизованим друштвима“.

         Функционер украјинског Министарства културе Андреј Јураш објавио је да ће УПЦ – ако одбије да сама промени своје име – бити брисана из државног регистра верских организација и лишена статуса правног лица.

         Ново насиље се, по свему судећи, увелико спрема. Само, вероватно неће све бити просто како би кијевски проамерички режим желео. Ево „малог доказа“.

         У центру Милана је хор Кијевске духовне академије певао да би подржао канонску Украјинску православну цркву која је повезана са Московском патријаршијом иако унутар РПЦ има широку аутономију.

         Хор је на крају пре окупљеним Италијаним отпевао и „Многаја љета“ за поглавара УПЦ - митополита Онуфрија.

         Певао је иако су сви његови чланови знали да ће у Украјини због тога имати проблеме јер је власт на страни обједињених расколника, а од УПЦ тражи да промени име у „Руска православна црква у Украјини“.

        Овакво насиље није забележено у историји хришћанства. Ни енглески краљ, када је формирао Англиканску цркву са собом на челу није забрани католицима да се зову католицима, нити их присиљавао да се, на пример, прогласе за Цркву присталица римског папе...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари