ЂОКОВИЋ: Од овога – боље нисам могао!

ПОБЕДОМ ФЕРЕРА НА ОВОГОДИШЊЕМ АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ СРПСКИ ТЕНИСЕР ПОСТАО НАЈМЛАЂИ И СЕДМИ ТЕНИСЕР КОЈИ ЈЕ УСПЕО ДА ОСТВАРИ 10 ГРЕН СЛЕМ ФИНАЛА

         ТРЕЋЕ финале Мелбурна за редом је ту! Српски тенисер Новак Ђоковић имаће прилику да се као троструки шампион за редом упише у историју првог грен слем тунира сезоне Аустралијан Опена у Мелбурну после данашњег пласмана у финале и тријумфа у полуфиналу над Шпанцем Давидом Ферером резултатом 3:0, по сетовима 6:2, 6:2, 6:1 за само 129 минута игре.

         Ђоковић је полуфинални дуел са Ферером одиграо практично без грешке и тако изборио 11. полуфинале за редом на гренд слем турнирима (испред само Роџер Федерер са 23). Лакше него што је било ко очекивао, Ђоковић је брилијантном партијом очитао праву тениску лекцију једном од највећих бораца на АТП туру, који је у 2012. години освојио највише турнира (7) уз највећи број победа (76). Поред тога, Ђоковић је четврти пут за редом добио Ферера максималним резултатом на неком ГС турниру и побољшао скор са, од понедељка четвртим играчем света, који сада износи 10:5 у корист нашег аса.

         Данашња, јубиларна 20. победа за редом најбољег тенисера света у Мелбурну не може бити чистија. Новак је од првог поена на мечу изгледао као „мачка која вреба плен“ пред последњи, одлучујући смртоносни скок на њу. Миран, самоуверен, изузетно прецизан, Новак је од старта меча почео да "шета" Ферера по основној линији прецизним форхендима и бекхендима.

         Није Новак превише ризиковао и покушавао да гађа линије, већ је стрпљиво градио поене и чекао праве тренутке како би задао неодбрањиве ударце. У првом сету Новак је разбио сервис Ферера у петом гему и потом без изгубљеног поена повео са 4:2. Севали су винери Србина и у наставку сета и ма колико се Ферер трудио (гинуо на терену прим.аут), одбране од данас овако спремног и запетог као пушка Ђоковића једноставно није било. Новим брејком у седмом гему Новак је за само 29 минута решио први сет резултатом 2:0.

         Ферер је у другом сету покушао са нешто агресивнијом игром да покуша да парира Новаку, али је актуелни шампион имао одговор и на то - још агресивнијом игром додатно је пољуљао самопоуздање Шпанца, који важи за једног од најконстантнијих играча на Туру.

         Поред перфектне офанзивне игре, Ђоковић је данас био савршен и у дефанзиви, а како га је служио сервис, то је тек посебна прича. Податак да је Ђоковић на први сервис, од другог гема првог сета до петог у другом, изгубио само један поен (пет сервис-гемова без изгубљеног поена), довољно говори какву је вансеријску партију у свом сегментима игре данас пружио наш најбољи спортиста свих времена. Са два нова брејка, у трећем и петом гему, Новак је други сет добио идентичним резултатом (6:2) за 34 минута игре.

         Било је просто за неверовати да један играч на тако високом нивоу, посебно у полуфиналу неког грен слема, може да одигра три сета у континуитету, па се тако очекивало да би Новак у трећем сету могао да „упадне“ у лошу серију.

         Међутим, колико је Новак данас био фокусиран, колико је себи у глави зацртао да једноставно мора у три сета да заврши овај меч, показао је сам старт овог дела игре. Новим брејком на старту трећег сета Новак је практично психички „убио“ Шпанца и угасио сваку његову наду да би код ривала могао да види барем наговештај неког пада у игри. У наставку сета Ђоковић је практично малтретирао Шпанца на терену. Дубоким прецизним форхендима и бекхендима, комбинованом са скраћеним поенима, Србин се поигравао са Шпанцем и нанео му тежак пораз који ће Ферер дуго памтити.

         После застрашујуће добре игре против Ферера и најубедљивије победе на овогодишњем АО, Ђоковић је постао и седми најмлађи тенисер који је успео да оствари 10 грен слем финала (пет титула).

         - Мислим да овог нисам могао боље. Одиграо сам невероватан меч. Био сам сигуран и самоуверен свестан квалитета које мој ривал поседује. Једноставно нисам желео да му дозволим лаке поене и тако му подигнем самопоуздање јер сви знако каквог је менталног склопа Ферер. Играо сам против једног од најпоштованијих играча на Туру и најбољих на свету и морао сам да пружим савршену партију. Али нисам се надао оваквом издању... мислим да сам одиграо један од најквалитенијих мечева у каријери - рекао је Ђоковић, који ће сада имати два дана одмора пред велико финале.

         - Прво што ћу да урадим је да анализирам овај меч. Нећу претеривати са тренизима и пробаћу што више да се одмарам. Веома сам узбуђен што сам опет добио прилику да се борим за титулу на једном од мојих омиљених турнира. Меч између Ендија и Роџера ћу сигурно гледати и спремити се последњи изазов, ко год да ми буде ривал - закључио је Новак.

         Ђоковић у финалу чека Швајцарца Роџера Федерера или Британца Ендија Мареја, који своје полуфинале играју у петак од 09,30. Поред тога што брани титулу, Србин ће имати и дан више времена за одмор тако да ће и у том сегменту бити фаворит у атаку на своју трећу титулу за редом у Мелбурну а четврту укупно. Судећи по томе како је данас играо, уколико Новак у борби за трофеј понови сличну партију не би могао да изгуби меч и да на другој страни мреже заједно заиграју Роџер и Енди.

         Што се тиче међусобних дуела са потенцијалним ривалима у финалу, Ђоковић је против Швајцарца играо 29 пута, Федерер води са 16:13 уз 2:1 у победама за Нолета на Аустралијан опену, који на тврдим подлогама имао само тријумф мање од Роџера (11:12). Што се тиче дуела са Марејем, Новак води са 10:7 у победама, уз један тријумф у финалу Аустралијан опена, 2011. На тврдој подлози Ђоковић против Британца води са 8:6 у победама.

Пресс

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари