Вучић за премијера није предложио ни Дачића ни напредњака већ - Ану Брнабић

ПРИЗНАО ДА ОДЛУКУ НИЈЕ ЛАКО ДОНЕО, А СИГУРНО СУ ГА „ЛОМИЛИ“ ИЗ ВАШИНГТОНА И БРИСЕЛА

Александар Вучић

  • Иступио са тврдњом да давање мандата Брнабић није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ - најбоље решење
  • Додао је да су „евроинтеграције“ стратешко опредељење Србије, али да ће она најбоље односе градити и са Русијом, Кином и САД и другим земљама
  • Истакао је да су створени услови да влада Брнабић обезбеди повећање плата и јавном сектору и пензија

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић предложио Ану Брнабић за мандатара за састав нове Владе Србије - 15. по реду од увођења вишестраначја.

        Ако буде изабрана - а хоће јер владајућа већина има више него довољно гласова у Народној скупштини да то обезбеди - Брнабић ће бити седми премијер постпетооктобарске Србије.

        Вучић је признао да његова одлука да предложи Брнабић није била лака.

        Не треба много маште да се закључи да је отпор имао и унутар СНС, и са Дачићеве стране, а да су га у њену корист „ломили“ и сломили Американци и врхушка ЕУ.

        После овог потеза, сва власт у Србији остаје у његовим рукама, а делиће је - као и досад - са Берлином, Бриселом и Вашингтоном.

        Брнабић ће бити према њему „мања“ него што је Мирко Марјановић био пред Слободаном Милошевићем.

        Вучић је, иначе, рекао да давање мандата Брнабић није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу поверења грађана на изборима, имати значајнију улогу у влади.

        Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.

        Како је навео, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту за избор владе коју предлаже.

        Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију.

        Навео је да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа.

        „Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Србије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре резултате, како за нашу земљу тако и грађане”, рекао је он.

        Нагласио је да ће нова влада бити влада континуитета, даљег поправљања репутације Србије у свету и наставка финансијске дисциплине.

        Додао је да су „евроинтеграције“ стратешко опредељење Србије, али да ће она најбоље односе градити и са Русијом, Кином и САД и другим земљама.

        Истакао је да су створени услови да влада Брнабић обезбеди повећање плата и јавном сектору и пензија.

        У том периоду - од 2000. до данас - само је Мирко Цветковић остао све четири године на челу владе.

        Зоран Ђинђић који је изабран 25. јануара 2001. године и на тој функцији је остао до 12. марта 2003. године када је убијен.

        Од 18. марта 2003. на челу владе био је Зоран Живковић.

        У марту 2004. године изабрана је мањинска влада са Војиславом Коштуницом на челу. Коштуница је поново изабран за премијера и 2007. године.

        У јулу 2008. Скупштина Србије изабрала је нову републичку владу на чијем је челу био Мирко Цветковић који је на том месту остао до јула 2012. када је Ивица Дачић изабран за премијера.

        Дачић је председник Владе био до 27. априла 2014, када је га је на том месту наследио Александар Вучић.

        Вучић је поново изабран за премијера у августу 2016. и на том месту је остао до 30. маја ове године, када је поднео оставку због избора за председника Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари