Вучић у Загребу: Србија и Хрватска ће имати боље односе, желели то неки на обе стране или не

КОЛИНДА: НАШИ ОДНОСИ СУ БРЕМЕНИТИ ИСТОРИЈОМ И ЈОШ СЕ НЕ МОГУ НАЗВАТИ ПРИЈАТЕЉСКИМ

  • На конференцији за новинаре с председницом Хрватске рекао да не зна колико је протеста против његове посете било у Загребу, али да је видео натписе на којим је, како је рекао, „писало нешто око извињења, четник почетник и барабо, врати се у Србију“. Нагласио је да га протести нису узнемирили и да га је Грабар Китаровић „пристојно дочекала“: „Нисам узнемирен ни када у Србији протестују против мене“
  • Навео је да никоме не жели да се додворава, али да он није „никакав четник“, нити да је то икада био било ко у његовој породици
  • Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да ће српске власти покушати да побољшају атмосферу и да ће сви државни званичници имати обавезу да не вређају, не само Хрватску већ и друге земље

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састанком са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић почео је дводневну посету Хрватској.

        Вучић је након састанка изјавио да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности.

        Вучић је на конференцији за новинаре с председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић рекао да је дошао у Загреб да разговара о свим отвореним питањима којих је много.

        Он је рекао да позив хрватске председнице да посети Загреб није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана и у Загребу и целој Хрватској. „Честитам вам на храбрости“, рекао је Вучић.

        „Србија и Хрватска ће, желeли то у политичком систему и у Србији и Хрватској или не, морати да имају боље односе“, рекао је Вучић и додао да ће две балканске земље имати односе као Норвешка и Шведска.

        Он је рекао да ће српске власти покушати да побољшају атмосферу и сви државни званичници имаће обавезу да не вређају, не само Хрватску већ и друге земље.

        Вучић је у Загребу нагласио да се није узнемирио због протеста којима је дочекан.

        На конференцији за новинаре с председницом Хрватске рекао је да не зна колико је протеста било, али да је видео натписе на којим је, како је рекао, „писало нешто око извињења, писало је четник почетник и барабо, врати се у Србију“.

        Он је рекао да га протести нису узнемирили и да га је Грабар Китаровић „пристојно дочекала“.

        „Нисам узнемирен ни када у Србији протестују против мене“, рекао је Вучић.

        Он је рекао да никоме не жели да се додворава, али да он није „никакав четник“, нити да је то икада био било ко у његовој породици.

        Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да су односи Хрватске и Србије „бременити историјом“ и да се „још не могу назвати пријатељским“.

        Грабар Китаровић је на конференцији за новинаре са Вучићем рекла да имају обавезу да разговарају као изабрани председници два народа.

        Она је рекла да је посета Вучића Загребу месецима спремана и да је желела да се састанак одржи у другачијој клими, али да је после последње „ескалације вербалног рата“ одлучила да то прекине и позове председника Србије.

        „У многим стварима се нисмо сложили, негде смо се приближили, негде ћемо се приближити у наредним месецима“, рекла је Грабар Китаровић.

        Она је додала да су на састанку отворена многа питања која оптерећује односе две земље.

        „Везује нас заједничка одговорност за безбедност југоистока Европе“, рекла је Грабар Китаровић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари