Вучић у четири ока и са Грабар Китаровић и са Пленковићем

ИСПРЕД ПАНТОВЧАКА ГА ДОЧЕКАО И ТРАНСПАРЕНТ „ВУЧИЋУ, ТРАЖИМО ИСПРИКУ“

  • На Тргу бана Јелачића, у центру Загреба, окупило се неколико стотина људи на протесту који су због Вучићеве посете Хрватској организовала поједина удружења ратних ветерана и удовица. Окупљени су носили заставе Хрватске, али и црну заставу са натписом „КОС“ и „За дом спремни“, као и транспаренте на којима је писало „Рећи ћу вам још једну ствар - запамтите Вуковар“ и „Србија мора одговарати за геноцид у Хрватској и платити ратну одштету“
  • Другог дана посете, у уторак, Вучић ће посетити општину Гвозд, насеље Вргинмост и присуствовати скупштини Српског народног већа у Концертној дворани Ватрослав Лисински у Загребу

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састанком са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић почео је дводневну посету Хрватској.

        У председничкој резиденцији на Пантовчаку Грабар Китаровић је Вучићу приредила свечани дочек уз интонирање државних химни а потом је почео састанак двоје председника.

        Вучић је стигао у Загреб око 10.20. Дуж трасе којом је стигао до Пантовчака дочекале су га заставе Србије али и један транспарент на коме је писало „Вучићу тражимо исприку“.

        У исто време, на Тргу бана Јелачића у центру Загреба окупило се неколико стотина људи на протесту који су због Вучићеве посете Хрватској организовала поједина удружења ратних ветерана и удовица.

        Протест је био најављен испред седишта Владе и Сабора на Марковом тргу, али је забрањен из безбедносних разлога па је окупљање премештено на централни градски трг.

        Окупљени су носили заставе Хрватске али и црну заставу са натписом „КОС“ и „За дом спремни“, као и транспаренте на којима је писало „Рећи ћу вам још једну ствар - запамтите Вуковар“ и „Србија мора одговарати за геноцид у Хрватској и платити ратну одштету“.

        Нешто после 10 сати у знак протеста због посете Вучића испред седишта Српског народног већа у центру Загреба почеле су да се окупљају и присталице ванпарламентарне Аутохтоне Хрватске странке права.

 
 

        Планирано је да Вучић са хрватском председницом разговара око један сат, а потом да им се придруже и чланови државних делегација.

        После разговора на Пантовчаку Вучић се у Влади Хрватске састаје са премијером Андрејем Пленковићем.

        Вучић и Пленковић, како је најављено, водиће тет-а тет разговоре, а чланови државних делегација придружиће им се касније на радном ручку. Председник Србије поподне ће се састати и са председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем, а потом ће се заједно са Колиндом Грабар Китаровић обратити учесницима Привредног форума у Хрватској привредној комори и посетити Митрополију загребачко-љубљанску.

        Другог дана посете, у уторак Вучић ће посетити општину Гвозд, насеље Вргинмост и присуствовати скупштини Српског народног већа у Концертној дворани Ватрослав Лисински у Загребу, чиме завршава његова посета Хрватској.

        Вучић је први председник Србије који долази у званичну посету Хрватској од 2010. До посете долази у јеку политичких напетости и размене оштрих речи с обе стране пре свега због нерешених питања из ратне прошлости.

        Из хрватске Владе неколико пута су оценили да није прави тренутак за Вучићеву посету а чули су се и захтеви за његово извињење због изјава из ратних '90-тих, док су поједина удружења ратних ветерана и удовица за данас најавили протест.

        Уочи доласка у Загреб, председник Србије је у интервјуу за хрватски Глобус рекао да Србија и Хрватска немају сукобе око будућности и најавио да ће председници Хрватске предложити мораторијум од шест месеци на расправе о темама из прошлости.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари